Ywtzsaufsx2vzefhucqw

Inleiding in de Abstracte Fotografie

De basis voor een goed begrip van abstracte fotografie

Deze cursus is speciaal bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is wat Abstracte Fotografie inhoudt. Het is de eerste module van de Complete Cursus Abstracte Fotografie.

Wat leer je in deze Inleiding in de Abstracte Fotografie?

Ik plaats de abstracte fotografie in de ontwikkeling naar abstractie in de kunstgeschiedenis. Ik vertel je hoe fotografen hun weg zochten bij het ontwikkelen van abstractie. Je leert het verschil tussen de begrippen abstract en geabstraheerd. Ik laat je vier categoriëen zien van hedendaagse abstracte fotografie: abstracte landschappen, abstracte architectuur, onbedoelde kunst en fotografische technieken met abstracte foto's van 15 internationale fotografen.

Je leert welke factoren van invloed zijn op het ervaren van abstractie, zoals titels, context, de intentie van de maker en het brein van de kijker. En ten slotte kom ik met een werkbare definitie voor abstracte fotografie, die je zowel kunt gebruiken om je eigen foto's te beoordelen op de mate van abstractie alsook het werk van anderen.

Wat krijg je?

Deze cursus bestaat uit zeven videolessen en zes praktijkopdrachten, waarin je leert om de koppeling te maken van het geleerde naar de praktijk. Je bestudeert het werk van een aantal (abstracte) fotografen, je maakt inspiratiemappen om zicht te krijgen op jouw abstracte smaak en je leert foto's te plaatsen op het continuüm van figuratief naar abstract.

Daarnaast krijg je links naar interessante documentaires over de ontwikkeling naar abstractie, over fotografen die praten over abstractie in hun werk, over bijzondere vormen van abstracte fotografie, waaronder het fotograferen van cellen en magnetisme.

Kortom, een prachtige ontdekkingsreis en een gedegen basismodule ineen.


Voor wie?

Deze module is geschikt voor je als je

  • graag uitgebreider kennis wilt maken met dit nieuwe vakgebied van de abstracte fotografie
  • als je nog niet weet of je daarna ook zelf abstracte foto's wilt gaan maken
  • of als je ervaren fotograaf bent en verwacht dat je zelf na dit theoretische kader de vertaalslag kunt maken naar de praktijk van het maken van abstracte foto's
  • of als je als fotografiedocent meer kennis wilt hebben over het vakgebied van de abstracte fotografie, om je studenten beter te kunnen begeleiden.

Schrijf je nu in voor deze Inleiding in de Abstracte Fotografie

NB! De cursus is voor individueel gebruik. Ben je docent fotografie en wil je het materiaal in opleidingssituatie of bij een fotoclub gebruiken, informeer naar de mogelijkheden.

Wie geeft de cursus?


Iris Depassé
Iris Depassé

Ik ben Iris Depassé, kunstenaar en oprichter van de Academie voor Abstracte Fotografie. Ik heb deze cursus voor je ontwikkeld en je ziet mij in de videolessen.

Na een ontwikkeling als autodidact heb ik me de afgelopen jaren in gespecialiseerd in abstracte fotografie. Ik volgde de Basisopleiding Fotografie en Photoshop en de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool in Amsterdam. Ik volgde workshops over oa. landschapsfotografie, macrofotografie, beeldtaal en autonome fotografie. En ik deed mee aan de Masterclass BredaPhoto 2016. Dit alles aangevuld met stevige research naar abstracte fotografie.

In deze cursus komt alles samen: mijn twintig jaar ervaring als trainer en ontwikkelaar van cursussen, mijn kennis en ervaring van abstracte fotografie, mijn ondernemerschap en mijn plezier om mensen te inspireren en te motiveren.

Laten we samen de wereld een beetje mooier maken!


Schrijf je in voor deze Inleiding in de Abstracte Fotografie voor maar: € 45,-

Schrijf je hier in!

Ik geniet! Van alle informatie, van alle foto's, van de prachtige Ted Talk filmpjes. Ik voel me een Rupsje-nooit-genoeg, dat niet kan stoppen met kijken, luisteren en lezen. Zo ontzettend fijn om goed theoretisch geïnformeerd te worden! Ik merk dat ik al anders naar allerlei kunstvormen ga kijken, gewoon omdat ik dingen nu snap. Volop in ontwikkeling dus en dat is echte meerwaarde.

- Caecil van Harteveld, administratief medewerkster enstadsgids Leiden

Deze Inleiding in de Abstracte Fotografie voldoet geheel aan mijn verwachtingen. Ik word stapsgewijs een nieuwe wereld ingeleid met een hele heldere uitleg van een hele enthousiaste en zeer deskundige docente. Abstracte fotografie heeft veel meer dan ik dacht en dat zal mijn kijk op het maken van foto's veranderen: van meer het geheel (landschap, overzicht) naar het detail, van figuratief naar abstract.

- No Sijben, klinisch psycholoog/methodoloog en organisatie adviseur

Prima uitdagende en prikkelende inleiding, die de gebaande wegen in de fotografie en het beelddenken een totaal andere wending geeft. Inspirerend en uitdagend gebracht. Kortom, het smaakt naar meer.

Hans Westrik, fotograaf & filmer (ActiefmetBeeld)

Wat een meesterwerk heb je in de wereld gezet, Iris!!! Ik ben echt diep onder de indruk van het niveau en de kwaliteit van deze inleidiing in de abstracte fotografie. De ambitieuze titel ‘Academie’ maak je voor mij helemaal waar. Echt razend interessant, het maakt me nieuwsgierig en inspireert me. En wat een eer dat je mijn werk te midden van zulke kanjers presenteert. Dus ja, ik ben supertrots dat je me in deze cursus hebt opgenomen.

- Ronald Peeters, natuurfotograaf, Leven in Verwondering.nl

Veelgestelde vragen


Wanneer begint de cursus?
Deze cursus start zodra je je hebt ingeschreven.
Hoeveel tijd kost het om deze cursus te volgen?
Deze Inleiding in de Abstracte Fotografie bestaat uit zo'n 70 minuten aan videolessen, in combinatie met een aantal aanvullende oefeningen. Dit zijn zowel oefeningen ter verdieping van de lesstof (bijvoorbeeld extra documentaires over de ontwikkelingen van abstractie in de kunst en in de fotografie) als oefeningen voor het bekijken van webpagina's van abstracte foto's van de behandelde fotografen en het maken van inspiratiemappen. Deze aanvullende oefeningen kosten 1 a 2 dagdelen.
Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?
Je hebt een jaar lang toegang tot het materiaal.
Is deze "Inleiding in de Abstracte Fotografie" precies hetzelfde als Module 1 uit de Complete Cursus?
Ja, met als verschil dat je bij deze cursus geen feedback krijgt op je opdrachten en geen uitwisseling hebt met medecursisten.
Wat zijn de vervolgmogelijkheden na deze inleiding?
Je kunt aansluitend de cursus "Concrete Handvatten voor jouw Abstracte Foto's' volgen. Dit zijn modulen 2 en 3 uit de Complete Opleiding. . Of je kunt de overstap maken naar de Complete Opleiding Abstracte Fotografie. In dat geval wordt het al betaalde bedrag van de eerder gevolgde cursus(sen) van de prijs van de Complete Opleiding afgetrokken.