Ywtzsaufsx2vzefhucqw

Inleiding in de abstracte fotografie: alles wat je moet weten

Alles over abstracte fotografie, de ontwikkeling ervan, over abstractie en abstraheren met prachtig werk van internationale fotografen (Module 1)

"Van abstracte landschappen, tot abstracte architectuur tot onbedoelde kunst"

Inleiding in de Abstracte Fotografie

Met deze inleiding leg je een stevige basis onder jouw abstracte foto's. Het is de eerste module van de Complete Opleiding Abstracte Fotografie, waarin je leert wat abstracte fotografie inhoudt.

Videolessen

Deze Inleiding bestaat uit 7 videolessen. We starten een verkenning van alle ins & outs van de abstracte fotografie. Je leert hoe abstractie zich ontwikkeld heeft in de kunstgeschiedenis en in de fotografie. Je leert het verschil tussen abstract en abstraheren. Je leert de verschillende soorten van hedendaagse abstracte fotografie (her)kennen: abstracte landschappen, abstracte architectuur, onbedoelde kunst en fotografische technieken. Je zie prachtige abstracte foto's van maar liefst 15 verschillende internationale fotografen. Je krijgt uitleg over factoren die van invloed zijn op het ervaren van abstractie, zoals titels, context, de intentie van de maker en het brein van de kijker en je krijgt een werkbare definitie voor abstracte fotografie.

Praktijkopdrachten

Daarnaast krijg je een aantal praktijkopdrachten om abstracte fotografie beter te leren herkennen. Zo selecteer je jouw top drie aan fotografen, van wie je het werk nader bestudeert. Je maakt inspiratiemappen om zicht te krijgen op jouw abstracte smaak en je leert foto's te plaatsen op het continuüm van figuratief naar abstract.

Achtergrondmateriaal

Verder krijgt links naar achtergrondmateriaal: interessante documentaires over de ontwikkeling naar abstractie en video's over bijzondere vormen van abstracte fotografie, zoals het fotograferen van cellen en met behulp van magnetisme.

Individuele cursus

Als je deze module als losse module volgt, dan is het een individuele cursus. Als je hem volgt als onderdeel van de Complete Opleiding Abstracte Fotografie, dan zie je ook werk van medecursisten, je hebt daar uitwisseling mee en je krijgt feedback van mij als docent. Je ontwikkelt je hierdoor sneller, terwijl je de cursus geheel in eigen tijd en tempo volgt.


"Over de grens tussen abstract en geabstraheerd"

Volg deze Inleiding in de Abstracte Fotografie als je:

  • een goede basis wilt leggen onder je eigen abstracte foto's en je nog niet wilt inschrijven voor de Complete opleiding of als je
  • liefhebber bent van abstracte fotografie, maar niet van plan bent om zelf abstracte foto's te gaan maken, of als je
  • ervaren fotograaf bent en verwacht dat je zelf na dit theoretische kader de vertaalslag kunt maken naar de praktijk van het maken van abstracte foto's,
  • fotografiedocent bent en meer kennis wilt hebben over het vakgebied van de abstracte fotografie, om je studenten beter te kunnen begeleiden.

NB! Deze cursus is voor individueel gebruik. Ben je docent fotografie en wil je het materiaal in opleidingssituatie of bij een fotoclub gebruiken, informeer naar de mogelijkheden.

Doe mee en leg het fundament onder jouw abstracte fotografie

Wie geeft de cursus?


Iris Depassé
Iris Depassé

Iris Depassé is kunstenaar en trainer en zij heeft zich gespecialiseerd in de Abstracte Fotografie. In eerste instantie als autodidact, later aangevuld met een aantal opleidingen en een stevige zelfstudie naar dit vakgebied.

Iris studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Universiteit van Groningen. Zij volgde bij de Fotovakschool de opleiding Photographic Design en de Basisopleiding Fotografie & Nabewerking. Zij deed mee aan de Masterclass BredaPhoto 2016. Daarnaast volgde zij losse workshops over onder andere macrofotografie, beeldtaal en landschapsfotografie. Zij maakt zowel abstracte foto's als abstracte schilderijen.

Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer, trainer en ontwikkelaar van inspirerende cursussen. In de Academie voor Abstracte Fotografie komt alles samen: haar liefde voor de kunst, het lesgeven en het ondernemen.

Het is haar missie om zich in te zetten voor de positionering van abstracte fotografie. Zij wil zorgen dat fotografen, fotografie-opleidingen, kunstkenners en geïnteresseerden weten wat abstracte fotografie inhoudt. En zij leert je graag hoe jij abstracte foto’s kunt maken die jouzelf en anderen verrassen.


Ik geniet! Van alle informatie, van alle foto's, van de prachtige Ted Talk filmpjes. Ik voel me een Rupsje-nooit-genoeg, dat niet kan stoppen met kijken, luisteren en lezen. Zo ontzettend fijn om goed theoretisch geïnformeerd te worden! Ik merk dat ik al anders naar allerlei kunstvormen ga kijken, gewoon omdat ik dingen nu snap. Volop in ontwikkeling dus en dat is echte meerwaarde.

- Caecil van Harteveld, administratief medewerkster enstadsgids Leiden

Deze Inleiding in de Abstracte Fotografie voldoet geheel aan mijn verwachtingen. Ik word stapsgewijs een nieuwe wereld ingeleid met een hele heldere uitleg van een hele enthousiaste en zeer deskundige docente. Abstracte fotografie heeft veel meer dan ik dacht en dat zal mijn kijk op het maken van foto's veranderen: van meer het geheel (landschap, overzicht) naar het detail, van figuratief naar abstract.

- No Sijben, klinisch psycholoog/methodoloog en organisatie adviseur

Prima uitdagende en prikkelende inleiding, die de gebaande wegen in de fotografie en het beelddenken een totaal andere wending geeft. Inspirerend en uitdagend gebracht. Kortom, het smaakt naar meer.

Hans Westrik, fotograaf & filmer (ActiefmetBeeld)

Wat een meesterwerk heb je in de wereld gezet, Iris!!! Ik ben echt diep onder de indruk van het niveau en de kwaliteit van deze 'Inleiding in de Abstracte Fotografie'. De ambitieuze titel ‘Academie’ maak je voor mij helemaal waar. Echt razend interessant, het maakt me nieuwsgierig en inspireert me. En wat een eer dat je mijn werk te midden van zulke kanjers presenteert. Dus ja, ik ben supertrots dat je me in deze module hebt opgenomen.

- Ronald Peeters, natuurfotograaf, Leven in Verwondering.nl

Veelgestelde vragen


Hoeveel tijd kost het om deze cursus te volgen?
De zeven videolessen van deze Inleiding in de Abstracte Fotografie bestaan in totaal zo'n 70 minuten aan lesmateriaal. Daarnaast krijg je aantal aanvullende oefeningen en je krijgt aanvullende video's. De benodigde tijd om dat materiaal door te werken kost 1 à 2 dagdelen.
Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?
Je hebt toegang tot de cursus zodra je je hebt ingeschreven. Aansluitend heb je een jaar lang toegang tot het materiaal.
Is deze cursus precies hetzelfde als Module 1 uit de Complete opleiding?
Ja, met als belangrijk verschil dat je bij deze Inleiding in de Abstracte Fotografie geen feedback krijgt op je opdrachten en geen uitwisseling hebt met medecursisten.
Wat zijn de vervolgmogelijkheden na deze Inleiding?
Je kunt aansluitend kiezen voor de cursus "Concrete Handvatten voor jouw Abstracte Foto's". Of je kunt de overstap maken naar de Complete opleiding Abstracte Fotografie. In dat geval wordt het al betaalde bedrag van de eerder gevolgde cursus(sen) van de prijs van de Complete Opleiding afgetrokken. En je kunt alsnog jouw uitwerking van de opdrachten uploaden en je krijgt daar dan feedback op.

"Start met een goede theoretische basis onder jouw abstracte fotografie"

PS. Alle foto's op deze pagina (met uitzondering van de portretten) zijn gemaakt door Iris Depassé.
In de module zelf zie je abstracte foto's van 15 verschillende fotografen.