Ervaringen Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie

Zo hebben jouw voorgangers de cursus ervaren!

"Ik vond deze opleiding superleuk. Ik heb anders leren kijken en ben vrijer gaan denken over beeld. Afstand nemen van voornamelijk technische aspecten van de fotografie. Ik was in de loop der tijd mijn creativiteit een beetje verloren.

Ik heb heel veel geleerd van de uitgebreide en opbouwende feedback. Niet alleen dat iets niet werkt, maar vooral ook waarom niet en waar de verbeterpunten liggen. Door de opdrachten en feedback heb ik niet alleen het plezier in fotograferen weer hervonden, ook heb ik ontdekt dat kijken naar het 'wonderschone in het kleine' veel verrassends oplevert."

- Inez Verstappen

Deze cursus heeft me meer vrijheid in mijn fotografie, veel ontspanning en afleiding in deze corona tijden opgeleverd. En deze cursus heeft me geholpen om de portret- en professionele fotograaf in mijzelf los te laten en nieuwe wegen in te slaan op het gebied van fotografie.

Ik vond de cursus heel interessant, echt goed lesmateriaal en leuke, uitdagende opdrachten. Ik heb steeds meer oog gekregen voor de abstractie om ons heen in vaak alledaagse dingen. Het is een nieuwe mindset geworden om op zoek te gaan naar abstractie. Ik ga hier heerlijk mee verder.

- Iedje Visser- iedjevisserphotography.nl

"Het belangrijkste dat ik geleerd heb in deze cursus zijn de do's en don'ts in de abstracte fotografie. Een leidraad voor al mijn abstracte foto's die ik in de toekomst ga maken.

Daarnaast het ontwikkelen van mijn eigen stijl en voorkeur/specialisme binnen de abstracte fotografie. De leukste opdracht vond ik natuurlijk het samenstellen van mijn portfolio. Een selectie van al het geleerde mogen maken en mezelf verwonderen dat ik zoveel moois heb gemaakt gedurende de cursus. Ik vond de opleiding heel toegankelijk. Inspirerend! En de praktijkopdrachten waren voor mij super leerzaam. De duidelijke en heldere feedback is erg waardevol en daarvan leerde ik het allermeeste. Ook het kunnen bekijken en beoordelen van het werk van andere cursisten of jouw feedback erbij lezen vond ik ook erg goed en leerzaam in de cursus.

Ik heb ontdekt, geëxperimenteerd en ontwikkeld. Ik voel me als een vis in het water. Mijn nieuwsgierigheid en creativiteit is aangewakkerd en ik wil meer, veel meer! Uitproberen, verschillende technieken combineren tot nog mooiere spannende abstracte foto’s."

- Conny Westerbeek, https://www.fotocw.nl/

Hoe meer ik fotografeer, hoe gelukkiger ik ben. Weg uit de kantoortuin, hoera naar buiten. Wat heb ik verder geleerd? In ieder geval om beter te kijken naar waar ik wil dat de focus ligt en met name welke elementen die focus verstoren. Ik heb geleerd om echt de tijd te nemen. Met aandacht voor een goede compositie, licht en schaduw en nabewerking, wordt het nóg mooier. Met composities spelen heeft me zulke verrassende foto's gebracht. Ook ben ik blij met de nieuwe technieken zoals double exposure en bewegingsonscherpte.

De feedback op maat springt eruit. Echt top. Geen algemene woorden, je kijkt goed en zorgt voor verbeterslagen. Ik ben blij met het resultaat: de ontwikkeling van mijn eigen stijl als fotograaf en een prachtig portfolio op mijn website, waar ik de boer mee op kan.

Want wat misschien nog wel de mooiste ontdekking is, is dat ik mensen blij maak met mijn foto's, zowel zakelijk als vrienden. Een belofte voor de toekomst. Ik heb heel veel zin om deze ingeslagen weg te vervolgen.

- Sia Windig, Site-seeing met Sia.nl

Ik ben bijzonder blij met de theoretische start van de cursus! Dat is echt een grote meerwaarde voor mij en het is ook bijzonder, omdat ik dat nog bij geen enkele cursus heb gezien.

Verder heb ik genoten van je manier van presenteren! Door middel van de videolessen ondersteund met beelden heb je je boodschap en enthousiasme voor fotografie prima over kunnen brengen. Dit heeft echt een meerwaarde tov het lezen van de lessen.

Je hebt ons door middel van een trechtertechniek daar gebracht waar het bij abstracte fotografie om gaat. Alle facetten zijn aan bod gekomen en op een leuke manier ook nog. Ik ben heel blij ben dat ik deze cursus heb gedaan!!

- Gerry Fokkinga-Vellema , Schagerbrug

Ik wilde me verder ontwikkelen in de abstracte fotografie. Ik kijk er met veel plezier op terug, heb veel nieuwe dingen geleerd waar ik zelf mee verder kan.

Het werken met sluitertijd en bewegingsonscherpte en dan vooral de bewogen landschappen zo passend in mijn straatje. De landschappen liggen allemaal al te wachten tot ik met mijn camera voorbij zoef en hen transformeer tot nieuwe werelden waarin de echte landschappen nog doorklinken. Zo leuk omdat ik dat ook al doe met roest en erosie, maar dan weer anders.

Double exposure is ook iets wat ik niet eerder in mijn abstracte fotografie had gebruikt en wat vooral in combi met de landschappen weer veel mogelijkheden biedt. Experimenten opzetten zoals met olie en water, met glas.

Kijken naar anderen maar wel mijn eigen weg volgen. Doen en ervaren. Er voor gaan!

- Aafke Buitelaar, beeldmaker, www.aafkebuitelaar.nl

Ik was al langere tijd bezig met meer abstracte foto's maar vond te weinig herkenning bij anderen op de fotoclub en in het algemeen. Daardoor ook weinig feedback waar ik wat aan had.

Deze cursus was een feest van herkenning! Veel nieuwe ingangshoeken en voorbeelden ervaren, waardoor je foto's snel naar een hoger niveau van abstractie worden getild. Ik heb leren vertrouwen op mijn eigen oordeel en zienswijze, aangevuld met een nog betere manier van kijken en nabewerken.

Je krijgt een andere kijk op de wereld om je heen! Heel inspirerend om op dit pad door te gaan.

- Tineke Wolke, Hoorn

Ik wilde graag weten wat abstracte fotografie nu precies inhoudt, nieuwe input en mij meer verdiepen in deze vorm van fotografie. Wat ik als heel prettig heb ervaren is de structuur en opbouw van de cursus. Daardoor werd het voor mij duidelijker wat abstracte fotografie nu precies inhield.

Een informatieve cursus met goede achtergrondinformatie over abstracte fotografie en veel praktische opdrachten. Hierdoor kun jij je eigen leerweg bepalen.

Ik heb deze cursus als heel positief ervaren. De afwisseling tussen de videolessen, praktijkopdrachten en aanvullende informatie vond ik uitgebalanceerd en afwisselend. En natuurlijk het enthousiasme van jou, Iris, was wel heel erg motiverend! Dankjewel daarvoor!

- Nel Talen, www.neltalen.nl

“Ik fotografeerde voordat ik aan de cursus begon al met een bepaalde abstractie en wilde me hierin verder verdiepen. Het was voor mij een goede stok achter de deur om weer volop te fotograferen met de verschillende opdrachten. Leuk en goed om ook eens andere dingen te proberen. Deze cursus leert je gestructureerd en stapsgewijs wat een foto nu een abstracte foto maakt. “

- Nanda Bussers, nandabussers.com

Ik vind deze opleiding zeer inspirerend om zelf aan de slag te gaan met het maken van abstracte beelden.

Door de uitgebreide achtergrond informatie, gecombineerd met toelichtende filmpjes en de snelle feedback op de opdrachten is dit ook nog eens een leuke manier om te leren.

Mensen die overwegen om deze opleiding te gaan volgen kan ik alleen maar zeggen "gewoon doen", het is een aanrader.

- Leo Luijten, Rotterdam

Ik ben deze cursus uit enthousiasme gaan doen. Zelf was ik al een beetje met abstracte fotografie bezig, zonder dat ik wist dat het een stroming was. Toen ik deze cursus tegenkwam, was ik meteen enthousiast. 'Eindelijk iets wat bij me past', dacht ik. Absoluut.

Ik dacht dat abstracte fotografie alleen te bereiken was, door te spelen met je sluitertijd en diafragma. Door het rijke aanbod met veel beeldend materiaal bleek dat het veel breder is. Het heeft dus heel veel toegevoegd. Dat abstracte fotografie gaat om het plezier dat je erin hebt. Ook heb ik beter keuzes leren maken, door je gevoel te volgen. Deze geeft aan wat het best bij je past.

Zeer inspirerende cursus met veel materiaal en uitdagende opdrachten, gegeven door een cursusleidster die je enorm weet te motiveren en positief is! De cursus heeft mij heel veel voldoening, energie en inspiratie gegeven.

- Petra Noom, Amsterdam

De cursus Abstracte Fotografie was voor mij een speelse vorm om thuis te raken in het maken van abstracte foto's. De documentaires/bonusvideo's hebben mij laten zien hoe enorm gevarieerd de categorie 'abstracte fotografie' is. Dat geeft een grote vrijheid in interpretatie van wat 'abstract' kan inhouden. Geen hokjesgeest hier en dat is een verademing.

Voor mijn gevoel ben ik met mijn neus in de boter gevallen. De video's vond ik duidelijk en inspirerend. Enthousiasme is besmettelijk. Praktisch alle opdrachten heb ik met plezier gedaan. Het belangrijkste dat ik heb geleerd in de cursus is precies datgene dat ik wilde leren: kijken en zien. En eigenlijk nog meer dan ik me erbij had voorgesteld. Het begint wel met kijken wat je kan fotograferen, maar hier eindigt het niet, is me gebleken. Ook in de nabewerking komt er veel kijken en zien bij kijken. Een onverwachte bonus.

De opdrachten rolden een pad uit dat ik kon bewandelen en dat ervaar ik als luxe. Nu eens niet alle wielen zelf uitvinden, maar gewoon uitvoeren wat de docent "opdraagt". Ik tuimelde rond in een snoepwinkel en alles was lekker.

Al met al heb ik veel uit de opleiding kunnen halen. Bovendien zijn er deuren opengezet die weer nieuwe deuren openen. Het stopt niet bij het eind van de opleiding. Er is iets in beweging gezet en de weg zal zich vanzelf laten zien.

- Ellorene Westerhout

"Ik vond het een hele leuke opleiding, goed opgezet. Stap voor stap steeds een beetje verder komen dmv duidelijke video uitleg en opdrachten. met goede feedback waarin duidelijk wordt aangegeven hoe het ook anders kan, waardoor foto's beter/spannender/interessanter worden. Ook het bekijken van de foto's met feedback van de medecursisten erg leerzaam.

De leukste opdracht was het portfolio samenstellen, want in het begin van de cursus denk je: Ik kan nooit zulke foto's maken! En met uitzoeken zie je er toch wel hele mooie tussen zitten die je dan ZELF gemaakt hebt.

- Maria Vlot, Varsseveld

"Ik ben aan de cursus begonnen zonder enige fotografie ervaring. Nou dat is best een dingetje natuurlijk, want je weet dan niet waar je aan begint. Maar de cursus is zo opgezet dat dit helemaal geen probleem hoeft te zijn. Wat wel enig doorzettingsvermogen van jezelf vergt.

Maar er is voor mij een wereld opengegaan waarvan ik niet heb durven dromen. Als ik met de cursus en opdrachten bezig ben vergeet ik alle tijd. Ik heb echt nooit geweten hoe verschrikkelijk leuk het is om met een camera te spelen. En het nabewerken van foto's geeft mij elke keer weer een heel blij gevoel.

Vooral de vrijheid om te kunnen werken wanneer het mij uitkwam vond ik fijn. Als je iets nodig hebt om even helemaal uit je hoofd te komen, dan is dit een geweldige opleiding!"

-Conny van Oevelen, Esbeek

"Deze cursus heeft me weer plezier in het fotograferen gebracht.

Ik was een beetje klaar met fotograferen. "Alles is al gefotografeerd" en ik zag bij mezelf geen ontwikkeling meer. Toen werd ik attent gemaakt door een collega-fotograaf op deze cursus.

Als ik terugkijk zie ik dat ik me ervan bewust moest worden om abstract te kijken. Dat is me tijdens deze cursus aardig goed bijgebracht. Het belangrijkste is toch dat ik nog meer heb leren kijken. Anders kijken, abstract kijken. Daardoor zie je veel meer kleuren, patronen, reflecties, enz. Zelfs de natuur ben ik nog meer gaan waarderen. Die krijgt een andere dimensie."

- Leny Hamoen-de Bree, https://www.piecesofheaven.nl

Graag wilde ik me meer verdiepen in abstracte fotografie en onderbouwing hierover. Ik was al voorzichtig bezig met abstracte fotografie, maar ‘stond stil’ in mijn ontwikkeling. Wilde heel graag originele foto's op dit gebied maken, maar hoe doe je dat dan?

Deze opleiding heeft voor mij voor de volle 100% voldaan aan mijn wensen. Ik heb ongelooflijk veel geleerd en nagedacht over "abstract" fotograferen. Het leerproces was een feestje. Denk dat ik vooral "anders" ben gaan kijken.

Kan het een ieder aanraden die in deze richting van de fotografie iets wil leren. Mijn ervaring is zeer positief. Je leert veel, zowel praktisch als theoretisch en je ontwikkelt op een heel natuurlijke manier je creativiteit op dit gebied. De cursus bood me inspiratie, uitdaging en nog meer enthousiasme voor abstract fotograferen.

- Wilma Smits-Slager, Zwolle.

Ok, ik ben overtuigd!

Bekijk onze opleiding