Abstracte fotografie voor fotoclubs

Presentaties, fotobesprekingen en jurering van abstracte foto's

Abstracte Fotografie is een opkomende stroming in de fotografie. Op Facebook is er een snel groeiende, internationale groep met maar liefst 50.000 liefhebbers. Toch is nog geen aandacht voor in de reguliere fotografie-opleidingen.

Wil jij jouw fotoclub, creativiteitscentrum of fotografie-opleiding iets nieuws bieden?

De Academie voor Abstracte fotografie een aantrekkelijk programma voor groepen ontwikkeld:


1. Presentatie "Wat is Abstracte Fotografie?" online

Dit is een interactieve en dynamische presentatie van 1,5 uur door Iris Depassé, waarin mensen kennismaken met het begrip Abstracte Fotografie. Een programma met veel praktijkvoorbeelden en korte filmpjes, afgewisseld met kleine oefeningen om de koppeling naar de praktijk te maken.

Deze online variant is inmiddels bij meerdere fotoclubs beproefd is. Interactief, met humor en plezier en met de mogelijkheid om vragen te stellen en te reageren. Door een voorbereidende opdracht zijn mensen optimaal betrokken.

2. Presentatie "Hoe maak je Abstracte Foto's?" online

In deze avond, die perfect aansluit op de eerste presentatie, vertaal ik abstracte fotografie naar de praktijk. Ik deel op deze avond 10 technieken waarmee je abstractie in je fotografie kunt brengen en bij iedere techniek geef ik een opdracht. Deze opdrachten stuur ik als hand-out na de lezing toe. Leden kunnen daarna in hun eigen tijd drie van de aangereikte technieken uitkiezen en op basis daarvan gaan fotograferen.

Indien gewenst kan deze tweede avond gevolgd worden door een Avondje Fotobesprekingen (zie hieronder)

3. Avondje fotobesprekingen online

Als vervolg op bovenstaande presentatie(s) over abstracte fotografie is het mogelijk om een fotobespreking te organiseren. Leden sturen daarbij 1 tot 3 abstracte foto's in, die plenair worden besproken. Bij de fotobesprekingen kan ik in 1,5 uur tijd (inclusief 15 minuten pauze) ongeveer 45 foto's bespreken.

Hierbij worden alle foto's van te voren naar mij opgestuurd en ik breng de foto's onder in een presentatie aan de hand van een aantal thema's (bijvoorbeeld: herkenbaarheid, scherpte/onscherpte, kleur en vorm, lijnen en zwart wit, series). Alle foto's worden zorgvuldig beoordeeld en besproken. Om je een indruk te geven van hoe dat in zijn werk gaat, zie je hieronder een fragment uit een online fotobespreking voor Fotoclub Rotterdam.

In 2024 geef ik alleen online presentaties, omdat mijn focus voor dit jaar ligt bij mijn boek over abstracte fotografie.

Bloedeerlijk, opbouwend en interactief

dat maakt een avondje fotobesprekingen interessant


Door wie?


Iris Depassé
Iris Depassé

Iris Depassé is oprichter en eigenaar van de Academie voor Abstracte fotografie. Daarnaast is ze kunstenaar. In 2019 lanceerde ze de allereerste online opleiding over abstracte fotografie.


Iris is gedreven om abstracte fotografie op de kaart te zetten in Nederland. Ze geeft presentaties, workshops en fotobesprekingen bij fotoclubs. Ze is gastdocent in fotografie-opleidingen. Ze jureert bij fotowedstrijden en was ze één van de sprekers op het hoofdpodium van Professional Imaging. In 2024 komt haar boek over abstracte fotografie uit.


Ze werd in 2016 geselecteerd om mee te doen aan de BredaPhoto Masterclass. Aansluitend volgde ze het eerste jaar van de 3-opleiding HBO-opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool.


Kosten:

Presentatie over abstracte fotografie

 • Presentatie 1 en 2: € 150,- voor het verzorgen van een bijeenkomst van 1,5 uur inclusief 15 minuten pauze
 • Avondje Fotobesprekingen: € 300,- bestaand uit het maken van een presentatie op maat aan de hand van aangeleverde foto's en het verzorgen van de bijeenkomst van 1,5 uur inclusief 15 minuten pauze
 • Alle genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW.

Jaaa, ik wil je boeken voor mijn fotoclub

Online Presentatie: "Wat is Abstracte Fotografie" voor AFV Daguerre uit Groningen

Iris Depassé, een inspirerend spreker over en pleitbezorger van abstracte fotografie

Woensdag 30 september heeft Iris Depassé een inspirerend en boeiend verhaal gehouden over abstracte fotografie bij fotoclub AFV Daguerre uit Groningen.

Als gevolg van de corona-pandemie, is het een online presentatie geworden. Met de opkomst van 26 leden die op de Zoom-meeting hadden ingelogd zijn we als bestuur zeer tevreden en de reacties waren bijzonder positief.

Bij Daguerre hebben we voor het seizoen 2020-2021 abstracte fotografie als thema gekozen. Als bestuur voelden we snel aan dat we Iris Depassé als spreker moesten regelen om een introductie over dit onderwerp te verzorgen. Ik had zelf de proeflessen van haar cursus al gedaan, en hierdoor had ik het volste vertrouwen dat Iris Depassé een prima en inspirerend verhaal kan brengen.

De presentatie van Iris Depassé voldeed perfect aan de hoge verwachtingen die ik had. De presentatie was helder, goed ingedeeld. Kortom, Iris, bedankt voor een prachtige en inspirerende presentatie.

Rijko Ebens - Secretaris AFV Daguerre, Groningen, afvdaguerre.nl


Met aansluitend nog een aantal reacties van leden van Daguerre:

- Een hele inspirerende lezing, met leuke voorbeelden

- Ik ben nu al wijzer geworden!

- Het abstracte is abstracter dan ik dacht.

- Heel erg leuk en leerzaam, bedankt!!!

- Dit biedt weer nieuwe mogelijkheden.

- Ik raak hier erg enthousiast van. Ik ga zeker de proeflessen doen.

- Dit gaat absoluut tot bijzondere foto's leiden.

Live-Presentatie: "Wat is Abstracte Fotografie" voor AFV de Iris uit Harderwijk

Afgelopen maandag was Iris te gast op onze fotoclub voor een live-presentatie over abstracte fotografie.

De lezing was zeer boeiend en inspirerend. Iris is fijn om naar te luisteren. Ze weet iedereen te boeien en er was leuke interactie met de leden.

Abstracte fotografie was een tak van fotografie waar ik zelf niet bewust mee bezig was, maar na de lezing ben ik wel geïnspireerd geraakt.

Vanmiddag merkte ik tijdens het fotograferen in het bos dat ik met een andere blik in het bos liep en zelfs bewust abstracte foto’s aan het maken was!

- Diana Vivas, voorzitter AFV de Iris, Harderwijk

Online Presentatie: "Wat is Abstracte Fotografie" voor Fotoclub F70 uit Rijswijk:

"Ik heb genoten van je mooie online presentatie bij onze fotoclub F70 in Rijswijk. Er was ruimte om vragen te stellen voor iedereen. Kortom: een aanrader! Ik vond de presentatie heel inspirerend en heb nu echt zin om met de cursus aan de slag te gaan. Ook door het zien van mooi werk van Rob van Roosmalen, medebestuurslid, die de cursus inmiddels heeft afgerond.”

- Dineke Benschop, bestuurslid F70, Rijswijk

Online Presentatie: "Wat is Abstracte Fotografie" + Fotobespreking voor Fotoclub Rotterdam:

"Met een helder, goed onderbouwd verhaal, begeleid met tal van voorbeelden, wist Iris enthousiasmerend duidelijk te maken op welke manier aan abstracte fotografie vorm en inhoud kan worden gegeven.

Voor de fotobespreking werd door de leden een ruim aantal foto's van te voren ingezonden aan Iris. Mede door die voorbereiding slaagde Iris er tijdens de online-fotobespreking heel goed in om aan ieders foto's kwalitatieve aandacht te geven. Met een goed analyserend, opbouwend en inspirerend commentaar konden we uitstekend reflecteren op ons ingezonden werk. Daarnaast speelde zij in beide sessies goed in op vragen en opmerkingen van leden. Zeer geslaagde avonden voor de Fotoclub Rotterdam. "

- Jacqueline ter Haar, secretaris Fotoclub Rotterdam.

Online Presentatie: Abstracte Fotografie in de Praktijk:

"Iris heeft op dinsdagavond 23 maart een enorm inspirerende online presentatie "Abstracte fotografie in de Praktijk" gegeven.

Een aantal leden hebben nu veel zin gekregen om hier mee aan de slag te gaan.
Dit komt vooral door de uitstekende uitleg van een 10 tal technieken die je kunt gebruiken om een beeld abstract vorm te geven.
Dit gecombineerd met heel veel duidelijke praktijkvoorbeelden van haar cursisten zorgde voor veel enthousiasme onder onze leden.
En het krijgt nog een een vervolg! Over een ruim een maand gaat Iris online de resultaten bespreken van haar opdrachten die onze leden gemaakt zijn.

Ik ben nieuwsgierig!"

- Rob van Roosmalen, Bestuur Fotoclub F70

Een greep uit de reacties op een Avondje Fotobesprekingen:

 • Erg leerzame avond met hele mooie foto’s
 • Super mooi en informatief, inspirerend
 • Erg leuke avond veel inspiratie opgedaan
 • Dank hiervoor, heel erg leerzaam. Het geeft mij goede inzage in wat ik kan verwachten in de cursus.
 • Echt super leuk! Heerlijk om samen naar de foto’s te kijken! Mooie reflecties zijn er gegeven! Erg inspirerend!!
 • Heel leuke avond. Ik vond het leerzaam. Begrijp nu beter op welke manier je kijkt naar abstracte beelden. En genoten van de bijzondere technieken die bij sommige foto's zijn toegepast. Kortom: inspirerend!
 • Compliment voor de avond. Leuke interactie.
 • Heel waardevol door het hardop benoemen wat je ziet, dankjewel.
 • Leuk om zoveel verschillende foto's te zien en commentaar op te horen.
 • Hele leerzame avond, dank. Ook aan de inzenders. Inspirerend concept zo Iris.
 • Leerzaam en verrassend. om achtergrond van de foto's te horen Super boeiend.

"Een doorslaand succes!"

Aldus Jan Terpstra, voorzitter van de Almeerse Fotoclub, over mijn presentatie over Abstracte Fotografie. Bekijk het hele filmpje.


Online Presentatie "Wat is Abstracte Fotografie" voor de Deventer Fotokring:

 • Bedankt voor een inspirerende introductie van abstracte fotografie
 • Leuke presentatie
 • Dankjewel voor deze mooie avond, er ligt weer een mooie uitdaging,
 • Mooie inspiratiebron was je voor mij
 • Leerzame avond!
 • Dank je wel! Zin om morgen meteen de camera te pakken

Deventer Foto Kring is een fotografie vereniging met ruim 90 leden uit de regio Deventer en is de één na grootste club van Nederland. https://www.deventerfotokring.nl

Live Presentatie "Wat is Abstracte Fotografie" voor AFV de Iris uit Harderwijk

Op de eerste clubavond in oktober bleek de uitgenodigde Iris Depassé niet alleen te beschikken over de kunst van abstractie fotografie; ook de kunst van het overdragen van enthousiasme voor deze vorm van fotografie ging haar buitengewoon goed af.

Voor een welwillend gehoor, waarvan sommigen in aanvang wat afwachtend waren en sommigen wat sceptisch, werd op levendige wijze kennis gemaakt met het begrip abstraheren in de fotografie. Iris liet zien dat op een nieuwe manier naar de werkelijkheid gekeken kan worden en hoe dat te herkennen en te fotograferen is.

Duidelijk werd dat het niet gaat om wat je in een foto ziet maar wat een foto oproept. Vormen, vlakken en kleuren. Dat is alles wat je overhoud als je al het herkenbare uit een foto weghaalt. “Spelen met vormen en kleuren” noemde één van de deelnemers het. Foto’s maken die tot de verbeelding spreken. Aandacht voor compositie, vorm, kleur, patronen en lijnen. Foto’s waarin je de realiteit omtovert tot iets nieuws.

- Hein Hendriksen, Bestuurslid AFV ‘de Iris’, Harderwijk

Live Presentatie "Wat is Abstracte Fotografie" voor Fotoclub Leidsche Rijn

Vanuit de club hebben we diverse positieve reacties ontvangen over je inspirerende en met veel enthousiasme gebrachte lezing. Voor velen was het een tamelijk nieuw onderwerp om mee aan de slag te gaan. Op de volgende clubavond zullen we hopelijk vele mooie resultaten gaan zien.

Fotoclub Leidsche Rijn www.fclr.nl

Jurering en bespreking (abstracte) foto's voor Fotobond afdeling Kennemerland

Ik heb samen met Iris meer dan 300 foto’s mogen jureren voor de Fotobond. Iris heeft een bijzondere en verfrissende kijk op abstracte fotografie.

Zij ziet vormen en contrasten waar anderen die niet zien en spreekt daar vol passie over.

Als geen ander legt zij duidelijk uit waarom het ene beeld wel en het andere niet werkt. Haar feedback is eerlijk en respectvol. Ze inspireert en motiveert je daarmee om nog meer abstract te fotograferen.

- Walter Sans, www.waltersans.com

We waren al te gast bij: