Crgea8txrmkp4iwnzv8j

Abstracte fotografie voor groepen

Speciaal voor fotoclubs, creativiteitscentra en fotografie-opleidingen

Abstracte Fotografie is een beetje een ondergeschoven kindje in de fotografie. Er is geen aandacht voor in de reguliere opleidingen. Toch is er een grote groep liefhebbers. Op Facebook is er een internationale groep met maar liefst 30.000 leden.

Voor fotoclubs, creativiteitscentra en fotografie-opleidingen die hun leden/ studenten op een leuke en voordelige manier willen laten kennis maken met abstracte fotografie, heeft de Academie voor Abstracte fotografie het volgende aanbod ontwikkeld:

Dit programma bestaat uit twee onderdelen:

1. Een bijeenkomst van 1,5 à 2 uur over Abstracte Fotografie

Dit is een interactieve en dynamische lezing door Iris Depassé, waarin mensen kennismaken met het begrip Abstracte Fotografie. Een programma met veel praktijkvoorbeelden en korte filmpjes, afgewisseld met kleine oefeningen om de koppeling naar de praktijk te maken.

2. Gratis online vervolg met twee praktijkopdrachten

Aansluitend aan de bijeenkomst kunnen de leden die daarvoor voelen de gratis proeflessen volgen. Daarin zitten twee praktijkopdrachten. Ze kunnen daar hun foto's uploaden, ze kunnen reageren op elkaars foto's en ze krijgen feedback op hun foto's van mij.


De Academie voor Abstracte Fotografie verzorgde al/ verzorgt binnenkort lezingen, workshops of beurspresentaties voor de volgende organisaties:

Voor wie

Dit aanbod is geschikt voor groepen van 8 tot 80 mensen van fotoclubs, creativiteitscentra en fotografie-opleidingen die willen kennismaken met de abstracte fotografie.

Jouw trainer


Iris Depassé Abstracte Fotografie
Iris Depassé Abstracte Fotografie

Deze cursus is gemaakt door Iris Depassé, kunstenaar en course-creator. Iris specialiseerde zich in de Abstracte Fotografie. Ze exposeert en verkoopt haar abstracte foto’s al sinds 2015.

In 2016 deed ze mee aan BredaPhoto Masterclass 2016. Aansluitend stroomde ze in in het eerste jaar van de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool.

Zij richtte de Academie voor Abstracte Fotografie op en ze maakte deze allereerste online cursus over abstracte fotografie.

Ze is gedreven om abstracte fotografie op de kaart te zetten in Nederland. Ze geeft lezingen bij fotoclubs. Ze is gastdocent in fotografieopleidingen. Zij jureert bij fotowedstrijden en in 2021 is ze één van de sprekers op het hoofdpodium van Professional Imaging.


Kosten voor dit programma:

De kosten voor dit programma zijn afhankelijk van een aantal factoren, namelijk waar de cursus gehouden wordt, tijdstip van de dag en het aantal deelnemers.

 • Basistarief: € 150,- voor het verzorgen van een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een groep van 8 tot 12 mensen binnen een straal van 50 km van Castricum, inclusief eventueel vooroverleg, voorbereiding, reistijd en het geven van feedback op foto’s.

Extra kosten:

 • € 75,- per uur extra bij bijeenkomsten langer dan 2 uur
 • bij meer dan 12 mensen geldt een meerprijs van € 2,50 per extra deelnemer
 • € 55,- hotelkosten bij avondbijeenkomsten bij een afstand verder dan 100 km afstand van Castricum
 • reiskosten € 0,25 /km gerekend vanaf Castricum

In deze prijsopbouw wordt er vanuit gegaan dat de locatie, beamer en wifi en koffie en thee geregeld wordt door de organisator van de bijeenkomst.

Online presentatie

In verband met Corona heb ik een online presentatie over abstracte fotografie ontwikkeld, die ik via Zoom kan geven. De kosten hiervoor zijn € 150,- voor een presentatie van maximaal 2 uur (inclusief 15 minuten pauze) plus € 1,- per deelnemer. Uiteraard vallen de reiskosten dan weg.

Alle genoemde bedragen zijn inclusief 21% BTW.

Daarnaast ben ik in te huren voor het jureren van abstracte foto's en voor fotobesprekingen.

Iris Depassé, een inspirerend spreker over en pleitbezorger van abstracte fotografie

Woensdag 30 september heeft Iris Depassé een inspirerend en boeiend verhaal gehouden over abstracte fotografie bij fotoclub AFV Daguerre uit Groningen (https://afvdaguerre.nl).

Als gevolg van de corona-pandemie, is een online presentatie geworden. Met de opkomst van 26 leden die op de Zoom-meeting hadden ingelogd zijn we als bestuur zeer tevreden, en de reacties waren bijzonder positief.

Bij Daguerre hebben we voor het seizoen 2020-2021 abstracte fotografie als thema gekozen. Als bestuur voelden we snel aan dat we Iris Depassé als spreker moesten regelen om een introductie over dit onderwerp te verzorgen. Ik had zelf de proeflessen van haar cursus al gedaan, en hierdoor had ik het volste vertrouwen dat Iris Depassé een prima en inspirerend verhaal kan brengen.

De presentatie van Iris Depassé voldeed perfect aan de hoge verwachtingen die ik had. De presentatie was helder, goed ingedeeld. Kortom, Iris bedankt voor een prachtige en inspirerende presentatie.

Rijko Ebens - Secretaris AFV Daguerre, Groningen


Met aansluitend nog een aantal reacties van leden van Daguerre:

- Een hele inspirerende lezing, met leuke voorbeelden

- Ik ben nu al wijzer geworden!

- Het abstracte is abstracter dan ik dacht.

- Heel erg leuk en leerzaam, bedankt!!!

- Dit biedt weer nieuwe mogelijkheden.

- Ik raak hier erg enthousiast van. Ik ga zeker de proeflessen doen.

- Dit gaat zeker tot bijzondere foto's leiden.

Afgelopen maandag was Iris te gast op onze fotoclub voor een live-presentatie over abstracte fotografie.

De lezing was zeer boeiend en inspirerend. Iris is fijn om naar te luisteren. Ze weet iedereen te boeien en er was leuke interactie met de leden.

Abstracte fotografie was een tak van fotografie waar ik zelf niet bewust mee bezig was, maar na de lezing ben ik wel geïnspireerd geraakt.

Vanmiddag merkte ik tijdens het fotograferen in het bos dat ik met een andere blik in het bos liep en zelfs bewust abstracte foto’s aan het maken was!

- Diana Vivas, voorzitter AFV de Iris, Harderwijk

Ik heb genoten van je mooie online presentatie bij onze fotoclub F70 in Rijswijk. Er was ruimte om vragen te stellen voor iedereen. Kortom: een aanrader! Ik vond de presentatie heel inspirerend en heb nu echt zin om met de cursus aan de slag te gaan. Ook door het zien van mooi werk van Rob van Roosmalen, medebestuurslid, die de cursus inmiddels heeft afgerond.”

- Dineke Benschop, bestuurslid F70, Rijswijk

Aantal reacties na mijn online presentatie voor de Deventer Fotokring:

 • Bedankt voor een inspirerende introductie van abstracte fotografie
 • Leuke presentatie
 • Dankjewel voor deze mooie avond, er ligt weer een mooie uitdaging,
 • Mooie inspiratiebron was je voor mij
 • Leerzame avond!
 • Dank je wel! Zin om morgen meteen de camera te pakken

Deventer Foto Kring is een fotografie vereniging met ruim 90 leden uit de regio Deventer en is de één na grootste club van Nederland. https://www.deventerfotokring.nl

Vraag nu een offerte aan

Stuur gegevens mee over:

 • aantal groepsleden,
 • adres waar bijeenkomst plaats moet vinden
 • gewenste datum en tijd
 • naam contactpersoon

Ja, ik wil een offerte!

“Vanuit de club hebben we diverse positieve reacties ontvangen over je inspirerende en met veel enthousiasme gebrachte lezing. Voor velen was het een tamelijk nieuw onderwerp om mee aan de slag te gaan. Op de volgende clubavond zullen we hopelijk vele mooie resultaten gaan zien.”

Fotoclub Leidsche Rijn www.fclr.nl

"Een doorslaand succes!"

Aldus Jan Terpstra, voorzitter van de Almeerse Fotoclub, over mijn presentatie over Abstracte Fotografie. Bekijk het hele filmpje.


Behalve voor presentaties over abstracte fotografie ben ik ook in te huren om abstracte foto's te bespreken of om te jureren.

Walter Sans over mijn werk als jurylid:

Ik heb samen met Iris meer dan 300 foto’s mogen jureren voor de Fotobond. Iris heeft een bijzondere en verfrissende kijk op abstracte fotografie.

Zij ziet vormen en contrasten waar anderen die niet zien en spreekt daar vol passie over.

Als geen ander legt zij duidelijk uit waarom het ene beeld wel en het andere niet werkt. Haar feedback is eerlijk en respectvol. Ze inspireert en motiveert je daarmee om nog meer abstract te fotograferen.

- Walter Sans, www.waltersans.com