Abstracte Fotografie op Ontdekkingsreis

Vervolgcursus: kruisbestuiving tussen abstracte fotografie en andere creatieve werkvormen

Heerlijke impuls voor jouw creatieve ontwikkeling

"Weet je, er moeten mensen zijn die bellen blazen
En weten van geen tijd
Die zich kinderlijk verbazen
Over iets wat barst van mooiigheid."

(Toon Hermans)

Voor wie?

Deze vervolgcursus is speciaal ontwikkeld voor iedereen die de cursus "De Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie" heeft afgerond en die zin heeft om meer te gaan doen met abstracte fotografie, door uitstapjes te maken naar andere kunstvormen.

Hoe ziet het programma eruit?

In deze cursus maak je uitstapjes vanuit de (abstracte) fotografie naar andere kunstvormen: schilderen, schrijven, collages, fotobewerking en muziek en film. Je leert reflecteren op kunst en fotografie in zijn algemeen en op je eigen werk in het bijzonder. Je gaat spelen, experimenteren, verdiepen en verbreden.

Online programma, naar wens aangevuld met workshops

De basis van deze cursus is een online programma met feedback, dat je in eigen tijd en tempo doorloopt. Na de zomer van 2021 is het online programma naar wens aan te vullen met workshops. Meer daarover verderop op deze pagina.


Jouw trainer


Iris Depassé
Iris Depassé

Deze cursus is ontwikkeld door Iris Depassé.

Iris is kunstenaar en course-creator, gespecialiseerd in de abstracte fotografie, Ze exposeert en verkoopt haar abstracte foto’s al sinds 2015. Ze werd geselecteerd om mee te doen aan de BredaPhoto Masterclass 2016. Aansluitend volgde ze het eerste jaar van de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool.

Ze richtte de Academie voor Abstracte fotografie op en ze maakte de allereerste online cursus over abstracte fotografie: De Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie. In 2021 lanceerde ze het vervolg daarop: de online cursus Abstracte Fotografie op Ontdekkingsreis.

Iris is gedreven om abstracte fotografie op de kaart te zetten in Nederland. Ze geeft presentaties, workshops en fotobesprekingen bij fotoclubs. Ze is gastdocent in fotografieopleidingen. Ze jureert bij fotowedstrijden en in 2021 is ze één van de sprekers op het hoofdpodium van Professional Imaging.


Het Online Programma

Het online programma is zeer afwisselend. Het bestaat uit negen modulen met iedere module zijn eigen thema uit een breed spectrum van de kunst. Iedere module bestaat uit vijf tot zeven opdrachten. Net als in de vorige cursus werk je toe naar een soort portfolio, dit keer samengevoegd een echt eindwerkstuk.

Op ontdekkingstocht met abstracte fotografie als uitgangspunt

Deze vervolgcursus is niet zozeer een verdieping op de abstracte/creatieve fotografie. Je leert geen nieuwe fotografie-technieken. Je fotografeert wel af en toe, maar bij veel van de opdrachten kun je ook prima gebruik maken van je bestaande archief aan abstracte foto's. De cursus daagt je uit om daar nieuwe dingen mee te doen. Het is vooral een verbreding van je creatieve mogelijkheden. We gaan op ontdekkingsreis naar andere creatieve werkvelden. Abstracte fotografie is daarbij de rode draad. Het is een cursus voor creatieve doeners met een behoefte aan achtergrondinfo en reflectie.

Je hoeft geen schllder of dichter te zijn

Bij het schilderen bijvoorbeeld ga je letterlijk schilderen op een eigen abstracte foto en je gaat abstracte foto's maken op basis van een eigen schilderij en je gaat een schilderij maken met een eigen abstracte foto als uitgangspunt. Je hoeft geen schilder te zijn, het hoeft niet te lijken. Je gaat experimenteren en spelen.

Bij het schrijven laat je je inspireren door teksten om te gaan fotograferen en andersom je gebruikt jouw foto's als aanleiding om iets te schrijven. Ook hier hoef je geen dichter of schrijver voor te zijn. Het gaat niet over grammatica of spelling, het gaat over zelf-expressie. En natuurlijk kun je van mij steun verwachten bij het fijn slijpen.

Aanwakkeren van jouw creatieve vermogens

Door de grote verscheidenheid aan soorten kunst zul je geregeld uit je comfortzone gehaald worden. (Al kun je natuurlijk ook altijd besluiten sommige opdrachten gewoon niet te doen).

Net als in de cursus Abstracte Fotografie vind je bij de oefeningen vaak aanwijzingen om het makkelijker te maken, maar ook ideeën om er juist nog een stap verder te kunnen gaan. Wie de eerste cursus gedaan heeft, weet inmiddels dat ik niet houd van hele gedetailleerde instructies, die bij iedereen dezelfde soort foto's/ werk opleveren. Ik zoek telkens naar de gulden middenweg, waarin je voldoende houvast hebt om niet te verzuipen, maar waarin je vooral ook voldoende ruimte voelt om je eigen gang te gaan.

Feedback op je werk en zicht op het werk van medecursisten

De resultaten van jouw opdrachten deel je met mij en je medecursisten in de cursus. en daar krijg je van mij complimenten en aanwijzingen ter verbetering. Het is een super inspirerende en leerzame manier om snel grote sprongen in je eigen ontwikkeling te maken.

Kampvuur voor alle ontdekkingsreizigers

Eens per maand organiseer ik een kampvuur: een Online Zoom-meeting voor alle ontdekkingsreizigers die daar behoefte aan hebben. Bij het kampvuur praten we even bij: Waar ben je op je reis? Hoe ervaar je de reis? Is er iets dat je nodig hebt om verder te kunnen? Deelname is geheel vrijwillig.

Eigen tijd en tempo

Je krijgt het materiaal in vier etappes. Bij de start krijg je toegang tot Module 1 t/m 3, en daarna krijg je iedere maand toegang tot twee nieuwe modulen. Je hoeft dit tempo niet aan te houden. Je doorloopt de cursus gewoon in je eigen tijd en tempo. De meeste ontdekkingsreizigers uit de pilotgroepen hebben het programma binnen vier maanden afgerond. Mocht je er sneller doorheen willen, dan kan ik je ook in één keer toegang tot al het materiaal bieden. Langzamer kan natuurlijk ook altijd: je hebt 1,5 jaar de tijd om je reis te volbrengen.

Wat heb je nodig:

Camera en/of archief met abstracte foto's, schilderspullen, Photoshop of een vergelijkbaar fotobewerkingsprogramma en van alles dat je vast gewoon in huis hebt of waar je makkelijk aan kunt komen, zoals restjes stof, een tijdschrift, (oude) boeken. Je hoeft geen muziek of filmpjes te maken. Het mag natuurlijk wel. Om eerlijk te zijn: het belangrijkste wat je nodig hebt is lef, nieuwsgierigheid en creativiteit. De rest is gewoon te regelen.

Instroom van buiten af

Op dit moment is het nog niet mogelijk om in te stromen als je niet eerst 'De Wondere Wereld' hebt doorlopen. Het is belangrijk dat je weet wat abstracte fotografie is, dat je weet hoe je abstracte foto's kunt maken en dat je een ruim archief hebt aan abstracte foto's.

Er zijn op dit moment met twee deelnemers die van 'buitenaf' zijn ingestroomd als proefkonijn, om te zien hoe dat bevalt van beide kanten. Begin september (als de herziene versie van de Wondere Wereld klaar is) verwacht ik meer duidelijkheid te kunnen bieden over de mogelijkheden om in te stromen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen het versneld doorlopen van de Wondere Wereld en een verplichte portfoliobespreking van 20 abstracte foto's tot de procedure behoren. Hier zullen extra kosten aan verbonden zijn.

Inhoud van het online-programma

Bekijk hieronder de onderwerpen van het online programma. De oefeningen en filmpjes zelf zie je uiteraard pas als je betaalde deelnemer bent. Wel kun je het Moois van de Ontdekkingsreizigers al bekijken.

NB! Klik om alle modulen te zien op het pijltje na module 2.

Inhoud van de cursus


  Moois van Ontdekkingsreizigers
beschikbaar binnen dag(en)
dag(en) voor cursisten

Mee op reis

Elke maand kunnen er maximaal 8 Ontdekkingsreizigers mee op reis.

Startdatum 15 juli, 15 augustus, 15 september, 15 oktober, 15 november, 15 december: € 595

 • Start: Module 1 t/m 3
 • Maand na start: Module 4 + 5
 • Twee maanden na start: Module 6 + 7
 • Drie maanden na start: Module 8 + 9

Zoals gezegd: je doorloopt de cursus gewoon in je eigen tijd en tempo. Als je sneller wilt, dan kan ik je ook in één keer toegang tot al het materiaal bieden. Als je langzamer wilt, is dat ook prima. Je hebt 1,5 jaar de tijd om je reis te volbrengen.

Kampvuur voor alle ontdekkingsreizigers

Online Zoom-meeting voor alle ontdekkingsreizigers die daar behoefte aan hebben: Even bijpraten: Waar ben je op je reis? Hoe ervaar je de reis? Is er iets dat je nodig hebt om verder te kunnen?

 • do 15 juli 15.30-17.00 uur
 • vr 13 aug 15.30-17.00 uur
 • wo 15 sept 15.30-17.00 uur
 • vr 15 okt 15.30-17.00 uur
 • ma 15 nov 15.30-17.00 uur
 • di 14 dec 15.30-17.00 uur

Tegemoetkoming in je studiekosten

Als je werkt in de creatieve sector, kun je nu flinke tegemoetkoming krijgen als je de Ontdekkingsreis gaat volgen. Meer daarover onderaan deze pagina.

Iedje Visser, deelneemster aan de eerste pilotgroep

In één woord: geweldig! Ik ben diep onder de indruk hoe goed deze cursus in elkaar zit. Heldere uitleg, prachtige voorbeelden van jouw werk. Poe, je bent wel een multitalent! Goed gefilmd met mooie nieuwe achtergronden. De verdiepingsfilmpjes en teksten waren zeer nuttig en inspirerend. Je bent zo mogelijk nog enthousiaster als in de eerste cursus en dat doet me telkens glimlachen.

Mijn eerste indruk is echt superpositief, ik had wel wat van je verwacht op basis van de eerste cursus maar dit overtreft wel echt mijn verwachtingen. Grote buiging!! Ik heb weinig tot niets op te merken over de inhoud, helemaal top.

Iedje Visser - iedjevisserphotography.nl

Reiservaringen

Een kleine greep uit de evaluaties van de pilotgroepen

 • De cursus laat een mooie opbouw zien om stap voor stap te komen tot dat wat je niet dacht te kunnen.
 • Het ziet er weer zeer professioneel uit!
 • Heerlijk om eerst stil te staan bij de meerwaarde van kijken en beleven van kunst, én de rust te ervaren voor de sprong naar het onbekende, het leuke!
 • De opbouw, de variatie in het programma, de degelijke onderbouwing van de opdrachten/ uitdagingen, je praktische handvaten en tips.
 • Je feedback is heel fijn! De achtergrondinfo erg waardevol, het inspireert! Vond de opdrachten verrassend en leuk. Deze hele cursus verrast mij trouwens. Ik vind hem geweldig, mijn complimenten!
 • Je positiviteit spat weer van het scherm af. Ik word er telkens helemaal enthousiast van.

Benieuwd naar de ervaringen van je voorgangers?

Bekijk hier de reacties van de Ontdekkingsreizigers!


Aanvullende Workshops

Hoe fijn om ook af en toe gewoon eens samen praktisch aan de slag te gaan! Een stok achter de deur om het echt te gaan doen, iemand die structuur geeft aan het creatieve proces en die je vragen kunt stellen op het moment dat je ergens in vast loopt en je te laten inspireren door anderen aan het werk te zien.

Na de zomer 2021 kun je naast de online-opdrachten ook kiezen voor één of meer aanvullende workshops. De workshops zijn optioneel en aanvullend op het Online Programma. De planning zal begin september bekend gemaakt worden.

Hoe zien de workshops eruit?

Je kunt de workshops zowel op lokatie als thuis volgen op de geplande dagen. In de workshops ga je praktisch aan de slag. Je krijgt een opdracht, instructies en begeleiding.

De workshops vinden meestal plaats in het atelier van de docent. Het is alleen al een feestje om daar te zijn! Als je op de lokatie de workshop volgt, kun je gebruik maken van alle materialen en middelen om heerlijk te experimenteren. We werken in kleine groepen van vijf tot acht personen op lokatie, zodat er optimale gelegenheid is voor individuele begeleiding. Er is plek voor maximaal vier mensen die vanuit huis deelnemen.

Als je de workshop thuis volgt, zorg je zelf voor je materialen. Van te voren krijg je een lijstje toegestuurd met de benodigde materialen. Op de dag zelf zorgen we voor een verbinding via Zoom, zodat je bij de uitleg van de opdracht kunt zijn. Je gaat zelf thuis aan de slag en op gezette tijden hebben we contact over hoe het gaat.

Deze workshops worden zowel door mij in samenwerking gastdocenten verzorgd. Ik plan één workshop per maand in.

De workshops waar je straks uit kunt kiezen zijn:

Klik op de links hieronder voor uitgebreide tekst en uitleg, met films/foto's over inhoud van de workshops.

1. Tastbare troost in textiel - door Ellen van Os in Hilversum

2. Maak een uniek object met jouw magie - door Els Dekker in Alkmaar

Dit zijn de dagdeelworkshops:

3. Ontdek de verborgen taal van abstracte foto's- schrijfworkshop door Iris Depassé in Castricum

4. Mindful in het Museum - door Peter Thissen in een nader te bepalen museum.

Praktisch

Een dagworkshop bestaat uit twee dagdelen van 2,5 uur:

 • Ochtend van 10.00-12.30 uur.
 • Lunch van 12.30-13.00 uur
 • Middag van 13.00-15.30 uur.

De prijs van een dagworkshop op lokatie is: € 95,- inclusief consumpties, lunch, inclusief 21% BTW. Als je vanuit huis via Zoom deelneemt zijn de kosten € 45,- voor een dagworkshop.

Een dagdeel-workshop bestaat uit een ochtend of een middag (tijden zie hierboven) kost € 45,- inclusief consumpties, exclusief lunch, inclusief 21% BTW. * Als je vanuit huis via Zoom deelneemt zijn de kosten € 20,- voor een dagdeelworkshop. De dagworkshop van Peter Thissen kan alleen op lokatie worden gevolgd.

Zin om mee te doen? Schrijf je hier in voor de Ontdekkingsreis:

Bij de Ontdekkingsreis is plaats voor maximaal 8 personen per maand. Deelname op basis van binnenkomst.


Jaaa, ik doe mee met de Ontdekkingsreis

Tegemoetkoming in je studiekosten

Als je werkt in de creatieve sector, kun je nu flinke tegemoetkoming in je studiekosten krijgen als je de Ontdekkingsreis gaat volgen. De eerste subsidie-aanvragen zijn inmiddels toegekend!
De cursiste in kwestie schrijft erover: "Het was niet lastig om de aanvraag in te vullen, je wordt vanzelf door de vragen heen geleid. Je moet de aanvraag wel doen voor de start van de opleiding. Ik krijg 1/3 gesubsidieerd als freelancer, als je een zzp-er bent met een KvK inschrijving is het 2/3. Het bedrag moet je voorschieten en krijg je na de afronding van de opleiding betaald. "

Bekijk de mogelijkheden: https://werktuigppo.nl/ om je aanvraag te doen.


Heb je nog vragen voordat je mee wilt/ kunt doen? Mail me dan op: [email protected] of bel me op: 06-55843366.