Abstracte Fotografie op Ontdekkingsreis

Vervolgcursus: kruisbestuiving tussen abstracte fotografie en andere creatieve werkvormen

Heerlijke impuls voor jouw creatieve ontwikkeling

"Weet je, er moeten mensen zijn die bellen blazen
En weten van geen tijd
Die zich kinderlijk verbazen
Over iets wat barst van mooiigheid."

(Toon Hermans)

Voor wie?

Deze vervolgcursus is speciaal ontwikkeld voor iedereen die de cursus "De Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie" heeft afgerond en die zin heeft om meer te gaan doen met abstracte fotografie, door uitstapjes te maken naar andere kunstvormen.

Hoe ziet het programma eruit?

In deze online cursus maak je uitstapjes vanuit de (abstracte) fotografie naar andere kunstvormen: schilderen, schrijven, collages, fotobewerking en muziek en film. Je leert reflecteren op kunst en fotografie in zijn algemeen en op je eigen werk in het bijzonder. Je gaat spelen, experimenteren, verdiepen en verbreden.

Je kunt de cursus in je eigen tijd en tempo doorlopen.


Jouw trainer


Iris Depassé
Iris Depassé

Deze cursus is ontwikkeld door Iris Depassé.

Iris is kunstenaar en course-creator, gespecialiseerd in de abstracte fotografie. Ze exposeert en verkoopt haar abstracte foto’s al sinds 2015. Ze werd geselecteerd om mee te doen aan de BredaPhoto Masterclass 2016. Aansluitend volgde ze het eerste jaar van de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool.

Ze richtte de Academie voor Abstracte fotografie op en ze maakte de allereerste online cursus over abstracte fotografie: De Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie, die in januari 2019 opengesteld werd. In 2021 lanceerde ze het vervolg daarop: de online cursus Abstracte Fotografie op Ontdekkingsreis.

Iris is gedreven om abstracte fotografie op de kaart te zetten in Nederland. Ze geeft presentaties, workshops en fotobesprekingen bij fotoclubs. Ze is gastdocent in fotografie-opleidingen. Ze jureert bij fotowedstrijden en in 2022 is ze één van de sprekers op het hoofdpodium van Professional Imaging.


Negen modulen boordevol inspiratie

Het programma bestaat uit negen modulen. Iedere module heeft zijn eigen thema uit een breed spectrum van de kunst. Iedere module bestaat uit vijf tot zeven opdrachten. Net als in de vorige cursus werk je toe naar een soort portfolio, dit keer samengevoegd een echt eindwerkstuk.

Op ontdekkingstocht met abstracte fotografie als uitgangspunt

Deze vervolgcursus is niet zozeer een verdieping op de abstracte/creatieve fotografie. Je leert geen nieuwe fotografie-technieken. Je fotografeert wel af en toe, maar bij veel van de opdrachten kun je ook prima gebruik maken van je bestaande archief aan abstracte foto's. De cursus daagt je uit om daar nieuwe dingen mee te doen. Het is vooral een verbreding van je creatieve mogelijkheden. We gaan op ontdekkingsreis naar andere creatieve werkvelden. Abstracte fotografie is daarbij de rode draad. Het is een cursus voor creatieve doeners met een behoefte aan achtergrondinfo en reflectie.

Je hoeft geen schllder of dichter te zijn

Bij het schilderen bijvoorbeeld ga je letterlijk schilderen op een eigen abstracte foto en je gaat abstracte foto's maken op basis van een eigen schilderij en je gaat een schilderij maken met een eigen abstracte foto als uitgangspunt. Je hoeft geen schilder te zijn, het hoeft niet te lijken. Je gaat experimenteren en spelen.

Bij het schrijven laat je je inspireren door teksten om te gaan fotograferen en andersom je gebruikt jouw foto's als aanleiding om iets te schrijven. Ook hier hoef je geen dichter of schrijver voor te zijn. Grammatica of spelling is ondergeschikt aan zelf-expressie. En natuurlijk kun je van mij steun verwachten bij het fijn slijpen.

Aanwakkeren van jouw creatieve vermogens

Door de grote verscheidenheid aan soorten kunst zul je geregeld uit je comfortzone gehaald worden. (Al kun je natuurlijk ook altijd besluiten sommige opdrachten gewoon niet te doen).

Net als in de basiscursus de Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie vind je bij de oefeningen vaak aanwijzingen om het makkelijker te maken, maar ook ideeën om er juist nog een stap verder te kunnen gaan. Wie de eerste cursus gedaan heeft, weet inmiddels dat ik niet houd van hele gedetailleerde instructies, die bij iedereen dezelfde soort foto's/ werk opleveren. Ik zoek telkens naar de gulden middenweg, waarin je voldoende houvast hebt om te weten wat je moet doen, maar waarin je vooral ook voldoende ruimte voelt om je eigen gang te gaan.

Feedback op je werk en zicht op het werk van medecursisten

De resultaten van jouw opdrachten deel je met mij en je medecursisten in de cursus. en daar krijg je van mij complimenten en aanwijzingen ter verbetering. Het is een super inspirerende en leerzame manier om snel grote sprongen in je eigen ontwikkeling te maken.

Eigen tijd en tempo

Je krijgt het materiaal in vier etappes. Bij de start krijg je toegang tot Module 1 t/m 3, en daarna krijg je iedere maand toegang tot twee nieuwe modulen. Je hoeft dit tempo niet aan te houden. Je doorloopt de cursus gewoon in je eigen tijd en tempo. De meeste ontdekkingsreizigers uit de pilotgroepen hebben het programma binnen vier maanden afgerond. Mocht je er sneller doorheen willen, dan kan ik je ook in één keer toegang tot al het materiaal bieden. Langzamer kan natuurlijk ook altijd: je hebt 1,5 jaar de tijd om je reis te volbrengen.

Wat heb je nodig:

Camera en/of archief met abstracte foto's, schilderspullen, Photoshop of een vergelijkbaar fotobewerkingsprogramma en van alles dat je vast gewoon in huis hebt of waar je makkelijk aan kunt komen, zoals restjes stof, een tijdschrift, (oude) boeken. Je hoeft geen muziek of filmpjes te maken. Het mag natuurlijk wel. Om eerlijk te zijn: het belangrijkste wat je nodig hebt is lef, nieuwsgierigheid en creativiteit. De rest is gewoon te regelen.

Instroom van buiten af

Om mee te kunnen doen met de Ondekkingsreis is belangrijk dat je

1. weet wat abstracte fotografie is,

2. dat je weet hoe je abstracte foto's kunt maken en

3. dat je een ruim archief hebt aan abstracte foto's.

Als je mee wilt doen zonder dat je de basiscursus De Wondere Wereld hebt doorlopen, kun je een toelatingsprocedure doorlopen.

Je krijgt dan toegang tot Module 1 van de Wondere Wereld, waarin uitgelegd wordt wat abstracte fotografie is. Daarna stel je een portfolio samen van 20 abstracte foto's, die in een privé-fotobespreking via Zoom worden besproken. Door je portfolio toon je aan dat je beschikt over een archief aan abstracte foto's en dat je weet hoe je abstracte foto's kunt maken.

De kosten voor deze toelating zijn € 100,-. Hiervoor ontvang je Module 1 van de Wondere Wereld en een privé-bespreking van jouw portfolio met 20 abstracte foto's. Mocht de kwaliteit van je portfolio onvoldoende zijn, dan krijg je het advies om ook de overige modulen van de Wondere Wereld te doorlopen en dan opnieuw een portfolio samen te stellen.

Inhoud van het programma

Bekijk hieronder de onderwerpen van het online programma. De oefeningen en filmpjes zelf zie je uiteraard pas als je betaalde deelnemer bent. Wel kun je het Moois van de Ontdekkingsreizigers al bekijken.

NB! Klik om alle modulen te zien op het pijltje na module 2.

Inhoud van de cursus


  Moois van Ontdekkingsreizigers
beschikbaar binnen dag(en)
dag(en) voor cursisten

Mee op reis

Elke maand kunnen er maximaal 8 Ontdekkingsreizigers mee op reis. Je kunt op ieder moment starten, mits er plaats is.

  • Start: Module 1 t/m 3
  • Maand na start: Module 4 + 5
  • Twee maanden na start: Module 6 + 7
  • Drie maanden na start: Module 8 + 9

Zoals gezegd: je doorloopt de cursus gewoon in je eigen tijd en tempo. Als je sneller wilt, dan kan ik je ook in één keer toegang tot al het materiaal bieden. Als je langzamer wilt, is dat ook prima. Je hebt 1,5 jaar de tijd om je reis te volbrengen.

Tegemoetkoming in je studiekosten

Als je werkt in de creatieve sector, kun je nu flinke tegemoetkoming krijgen als je de Ontdekkingsreis gaat volgen. Meer daarover onderaan deze pagina.

Iedje Visser, deelneemster aan de eerste pilotgroep

In één woord: geweldig! Ik ben diep onder de indruk hoe goed deze cursus in elkaar zit. Heldere uitleg, prachtige voorbeelden van jouw werk. Poe, je bent wel een multitalent! Goed gefilmd met mooie nieuwe achtergronden. De verdiepingsfilmpjes en teksten waren zeer nuttig en inspirerend. Je bent zo mogelijk nog enthousiaster als in de eerste cursus en dat doet me telkens glimlachen.

Mijn eerste indruk is echt superpositief, ik had wel wat van je verwacht op basis van de eerste cursus maar dit overtreft wel echt mijn verwachtingen. Grote buiging!! Ik heb weinig tot niets op te merken over de inhoud, helemaal top.

Iedje Visser - iedjevisserphotography.nl

Reiservaringen

Een kleine greep uit de evaluaties van de pilotgroepen

  • De cursus laat een mooie opbouw zien om stap voor stap te komen tot dat wat je niet dacht te kunnen.
  • Het ziet er weer zeer professioneel uit!
  • Heerlijk om eerst stil te staan bij de meerwaarde van kijken en beleven van kunst, én de rust te ervaren voor de sprong naar het onbekende, het leuke!
  • De opbouw, de variatie in het programma, de degelijke onderbouwing van de opdrachten/ uitdagingen, je praktische handvaten en tips.
  • Je feedback is heel fijn! De achtergrondinfo erg waardevol, het inspireert! Vond de opdrachten verrassend en leuk. Deze hele cursus verrast mij trouwens. Ik vind hem geweldig, mijn complimenten!
  • Je positiviteit spat weer van het scherm af. Ik word er telkens helemaal enthousiast van.

Benieuwd naar de ervaringen van je voorgangers?

Bekijk hier de reacties van de Ontdekkingsreizigers!


Zin om mee te doen? Schrijf je hier in voor de Ontdekkingsreis:

Bij de Ontdekkingsreis is plaats voor maximaal 8 personen per maand. Deelname op basis van binnenkomst.

Jaaa, ik doe mee met de Ontdekkingsreis

Tegemoetkoming in je studiekosten

Als je werkt in de creatieve sector, kun je nu flinke tegemoetkoming in je studiekosten krijgen als je de Ontdekkingsreis gaat volgen. De eerste subsidie-aanvragen zijn inmiddels toegekend!
De cursiste in kwestie schrijft erover: "Het was niet lastig om de aanvraag in te vullen, je wordt vanzelf door de vragen heen geleid. Je moet de aanvraag wel doen voor de start van de opleiding. Ik krijg 1/3 gesubsidieerd als freelancer, als je een zzp-er bent met een KvK inschrijving is het 2/3. Het bedrag moet je voorschieten en krijg je na de afronding van de opleiding betaald. "

Bekijk de mogelijkheden: https://werktuigppo.nl/ om je aanvraag te doen.


Heb je nog vragen voordat je mee wilt/ kunt doen? Mail me dan op: [email protected] of bel me op: 06-55843366.