Workshop Abstracte Fotografie

In de praktijk leren om abstracte foto's te maken op fotogenieke lokaties

Ben jij iemand die:

 • vind je het moeilijk om bijzondere abstracte foto's te maken
 • al een tijdje niet meer op pad is geweest voor abstracte foto's
 • in je eigen omgeving een beetje uitgekeken bent op de mogelijkheden
 • een innerlijke criticus heeft bijna iedere abstracte foto al afkeurt, soms al voordat je hem gemaakt hebt

Doe mee met onze Workshop Abstracte Fotografie!

Je maakt gegarandeerd bijzondere foto's in deze schatkamers voor de abstracte fotografie.


Impressie van het fotograferen op het Hembrugterrein

Samen abstracte foto's maken

Eens per maand organiseer ik een workshop Abstracte Fotografie. We gaan in een kleine groep, maximaal 6 personen, samen op pad om foto's te maken.

Voor wie

De workshop is geschikt voor:

 • nieuwelingen die willen kennismaken met abstracte fotografie
 • studenten die de cursus of opleiding Abstracte Fotografie doen
 • oud-studenten die zin hebben in een middagje fotograferen op een bijzondere lokatie

Je kunt deelnemen met elk soort camera. De focus ligt niet op de techniek, maar op het kijken en fotograferen.

Fotogenieke locaties

De workshops vinden afwisselend plaats op de NDSM-werf in Amsterdam en op het Hembrugterrein in Zaandam. Beide plekken staan vol historische gebouwen en zijn nu in gebruik als creatieve broedplaats. Iedere plek heeft zijn eigen charme. Bij de NDSM-werf is veel graffiti te zien. Op het Hembrugterrein fotograferen we ook in het bijzondere gebouw van het Museum of Humanity. Besluit welke schatkamer voor abstracte fotografie jij wilt gaan betreden of doe gewoon twee keer mee.

Anders kijken en anders fotograferen

We starten met een korte kennismaking. Daarna krijg je twee keer een inspirerende fotografie-opdracht, waarmee je aan de slag kunt. Deze focus zorgt er voor dat je anders leert kijken. Ik begeleid jullie individueel tijdens het fotograferen en we komen halverwege en aan het eind nog even samen als groep.

De workshop is niet bedoeld om je camera te leren kennen. De nadruk in de praktijkdag ligt geheel op het herkennen en in beeld brengen van abstractie. Als je nog niets weet over abstracte fotografie is het aan te raden om van te voren de proeflessen te doen.

Inclusief online fotobespreking

Na afloop van de workshop kun je thuis foto’s selecteren en nabewerken en je mooiste foto’s inzenden. Een week na de workshop organiseer ik een Zoom-meeting van een uur. Je stuurt drie tot vijf foto's in om te laten bespreken. Deze fotobespreking (ter waarde van € 25,-) zit bij de prijs inbegrepen.

Je ziet dan dus ook de foto's die anderen gemaakt hebben en je krijgt feedback op je eigen foto's. Heel leerzaam, omdat het je bewust maakt van jouw eigenheid als abstracte fotograaf. Het is boeiend om te zien hoe iedereen zijn eigen focus heeft en zijn eigen beelden maakt, ook al fotografeer je in hetzelfde gebied.

Data en locaties 2023

 • Vr 14 april 2023 Workshop Hembrug: 13.00-16.00 +
  • fotobespreking: do 20 april 2023 20.00 -21.00
 • Vr 19 mei 2023 Workshop NDSM: 13.00-16.00 +
  • fotobespreking: do 25 mei 2023 dec 20.00 -21.00
 • Vr 16 juni 2023 Workshop Hembrug: 13.00-16.00 +
  • fotobespreking: do 22 juni 20.00 -21.00

Prijs

Workshop + fotobespreking een week later, inclusief consumpties € 95,-. Bij het Hembrug-terrein is de prijs ook inclusief de entree voor het Museum of Humanity.

Parkeren:

Zowel bij het NDSM-terrein als bij het Hembrug-terrein kun je makkelijk parkeren. Bij het NDSM-terrein betaal je € 1,30 per uur. Bij het Hembrug terrein is parkeren zelfs gratis.

Door Iris Depassé

De workshops en de fotobesprekingen worden verzorgd door Iris Depassé, oprichter en eigenaar van de Academie voor Abstracte Fotografie.

Een kijkje in de schatkamer van de abstracte fotografie

Doe je mee?


Neem hier een kijkje achter de schermen bij een workshop op de NDSM werf

Eesultaten en ervaringen van deelnemers (3 min)


Ervaringen van jouw voorgangers

"Ik was wel even klaar met foto’s die zo nodig een verhaal moeten vertellen. Ik wilde terug naar puur, mooie lijnen, kleuren, vormen, dat is genoeg. Jouw introductie sloot meteen aan bij wat ik wilde en zocht. Het was vanaf het eerste moment inspirerend, duidelijk, bood een prima kader om mee aan de gang te gaan. En over inspirerend gesproken: overal zit schoonheid, maar de NDSM-werf is bruisend, energiek en daagt uit. Ik heb van elk moment genoten, met een nieuwe blik. De nabespreking gaf afronding, maar hier ben ik voorlopig nog niet klaar mee!"

- Annelies Pietersen

"Ik heb genoten van de fotomiddag op het Hembrugterrein. Heerlijk om zo ondergedompeld te worden en bezig te zijn met fotografie! En ook leuk om mensen te ontmoeten die met hetzelfde bezig zijn. "

- Joke Postma

"Ik vond het leuk deze workshop! Het NDSM-terrein is echt heel geschikt voor abstracte fotografie. Door de cursus kijk ik al anders naar dingen en zo in de praktijk in zo’n gebied rondlopen is erg inspirerend. Ik vond het ook leuk dat we in een klein groepje waren. Door met meerdere mensen rond te lopen, leer je ook weer op een andere manier naar iets te kijken. Fijn dat we tips kregen over hoe je anders naar dingen kunt kijken en hoe je iets kunt doen (bijvoorbeeld met graffiti). Ook leuk om elkaars foto's te kunnen zien en te bespreken. Kortom: ik vond het erg leuk!”

- Rinske Hokwerda

"Het was een feestje om in de snoepwinkel voor fotografen (NDSM werf in Amsterdam) samen met Iris foto’s te mogen maken. De opbouw van haar workshop is dusdanig dat je gaat begrijpen hoe abstracte fotografie werkt. De begeleiding van Iris is constructief en leerzaam. Ik heb een topmiddag gehad."

- Ina Ploem

Impressie van fotograferen op de NDSM-werf

Veelgestelde vragen


Wat gebeurt er als het slecht weer is?
De workshop gaat in principe altijd door, tenzij er door de overheid een code oranje of rood afgegeven wordt natuurlijk. Kleed je dus zo dat je zonder problemen buiten kunt fotograferen.
Hoe zit het met annulering?
Je kunt tot vier weken voor aanvang kosteloos annuleren. Bij annulering in de periode 4 tot 1 weken voor aanvang krijg je 50% van je betaalde bedrag terug. Bij annulering binnen 1 week voor aanvang krijg je 25% van je betaalde bedrag terug. In alle gevallen kun je ook iemand anders ter vervanging laten deelnemen. Mochten wij de workshop van onze kant onverhoopt moeten annuleren, dan ontvang je natuurlijk het totaal betaalde bedrag retour.
Heb ik speciale apparatuur nodig?
Je kunt met iedere camera meedoen, maar als je een macrolens, voorzetlenzen of een telelens hebt is het handig om die mee te nemen.


Zin om mee te doen? Schrijf je nu in!

Workshop Abstracte Fotografie € 95,-

Fijn om je te mogen verwelkomen!