Iv98s6wvric26vxya6kg

Module 1: Wat is Abstracte Fotografie?

Leer wat abstracte fotografie is en bekijk prachtige abstracte foto's van 15 fotografen.

   Bekijk het promofilmpje

Dit is module 1 van de Complete Cursus Abstracte Fotografie, speciaal bedoeld voor iedereen die heel nieuwsgierig is wat Abstracte Fotografie inhoudt.

In deze module leer je wat Abstracte Fotografie is, aan de hand van de ontwikkeling van abstractie in de schilderkunst en de fotografie.

Je krijgt prachtige abstracte foto's te zien van 15 verschillende fotografen. Je leert wat factoren zijn die van invloed zijn op abstractie en je krijgt een werkbare definitie voor Abstracte Fotografie.

Deze module is interessant voor iedereen met interesse in (abstracte) kunst, kunstgeschiedenis en fotografie. En voor mensen die nog niet weten of ze zelf iets willen gaan doen met Abstracte Fotografie. Die vooral willen weten wat het nu eigenlijk is en willen leren om op die nieuwe manier naar de wereld te kijken en abstracte foto's in de werkelijkheid te ontdekken, los van het fotograferen.

Daarnaast is deze module heel geschikt voor ervaren fotografen of fotografiedocenten, die graag meer kennis willen hebben over dit vakgebied, om studenten met hierin te kunnen begeleiden.


Wie geeft de cursus?


Iris Depassé
Iris Depassé

Ik ben Iris Depassé. Kunstenaar en oprichter van de Academie voor Abstracte Fotografie.

Ik hou erg van abstracte fotografie en ik heb de afgelopen jaren gezocht naar manieren om me daarin te specialiseren. Ik deed mee aan de Masterclass BredaPhoto, volgde de Basisopleiding Fotografie en Photoshop en de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool in Amsterdam. Ik volgde workshops over oa. landschapsfotografie, macrofotografie, beeldtaal en autonome fotografie. Ik hunkerde naar kennis over abstracte fotografie, maar ik vond nergens wat ik zocht.

Toen ik ontdekte dat er een internationale Facebookgroep bestond voor Abstracte Fotografie met meer dan 30.000 leden realiseerde ik me dat er meer mensen waren met een behoefte aan een gedegen basis voor hun abstracte fotografie. En besloot ik om deze online cursus te gaan maken.

Het afgelopen jaar heb ik veel research gedaan en deze cursus ontwikkeld. In de hoop en de verwachting dat ik daar vele mensen blij mee kan maken.

Voor mij komt in deze cursus komt alles samen: mijn twintig jaar ervaring als trainer en ontwikkelaar van cursussen, mijn kennis en ervaring van abstracte fotografie en mijn ondernemerschap.

PS. Nieuwsgierig naar de abstracte foto's die ik maak? Neem een kijkje op mijn website: Iris Depasse ArtWorks.


"Dank voor zoveel moois, Iris! Onverwacht verrast en enthousiast gemaakt waardoor ik niet meer "normaal" kan kijken. Mijn fantasie is nu pas echt op hol. Het hele weekend ben ik al aan het experimenteren geweest, super! Ik laat het heerlijk op mij inwerken. Het brengt beslist een enorme verdieping in de natuurbeleving. Het is nu al bijna onmogelijk om "gewoon" te kijken, ik zie overal wel wat in.

Désirée van Bracht-Sersansie

"Oooeh, wat ben ik trots op deze cursus! De afgelopen drie maanden heb ik als stagiaire fotografie met veel plezier meegeholpen aan het ontwikkelen ervan. Ik had nog nooit gehoord van abstracte fotografie, dus dit was voor mij een nieuwe ervaring. Heel leuk om dat van zo dichtbij mee te maken. We hebben hard gewerkt en veel lol gehad en ik ben echt ontzettend trots op het eindproduct. Ik heb deze maanden echt op een andere manier leren spelen met fotografie. Ik hoop dat mensen er net zo’n mooie ervaring aan over houden als ik.

- Emmaly Willemsen, student fotografie, Noorderpoort College

Veelgestelde vragen


Wanneer begint de cursus?
Deze cursus start zodra je je hebt ingeschreven.
Hoeveel tijd kost het om deze cursus te volgen?
Deze module bestaat uit zo'n 70 minuten aan videolessen, in combinatie met een aantal oefeningen. Zowel oefeningen ter verdieping van de lesstof (bijvoorbeeld extra documentaires over de ontwikkelingen van abstractie in de kunst en in de fotografie) als oefeningen voor het bekijken van pagina's van fotografen en het maken van inspiratiemappen. De oefeningen kosten 1 a 2 dagdelen.
Heb je fotografiekennis nodig om Module 1 te volgen?
Nee, dat hoeft niet. Eventuele vaktermen worden altijd goed uitgelegd.
Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?
Je hebt een jaar lang toegang tot het materiaal.
Kan ik alvast even snuffelen aan de cursus?
Jazeker, je kunt gratis meedoen aan de minicursus "Voorproefje Abstracte Fotografie". Daar kun je al een deel van module 1.1 en module 1.4. Een praktische opdracht uit Module 2.1 en een stukje uit de Afronding. Zodat je kunt ervaren of deze cursus iets voor je is. Als je genoten hebt van het Voorproefje, dan kun je je zonder zorgen inschrijven voor Module 1 of de Complete Cursus. Het is een heel representatief voorproefje namelijk.

Wat een meesterwerk heb je in de wereld gezet, Iris!!!

Indrukwekkend te zien wat zich ontvouwt wanneer jij je diepste en meest stille fluisteringen vanuit je ziel volgt. Ik ben echt diep onder de indruk van het niveau en de kwaliteit van module 1. De ambitieuze titel ‘Academie’ maak je voor mij helemaal waar.

Echt razend interessant, het maakt me nieuwsgierig en inspireert me. En wat een eer dat je mijn werk te midden van zulke kanjers presenteert. Dus ja, ik ben supertrots dat je me in de module hebt opgenomen. En ik snap dat je enorm hard hebt gewerkt, afgelopen weken/maanden.

Waar mogelijk zal ik je werk onder de aandacht brengen van geïnteresseerden. Ik wens je toe dat velen de weg naar jouw opleiding mogen vinden en dat er binnen enkele jaren toonaangevende reizende exposities zijn van adepten uit jouw ‘stal’. Klasse!

- Ronald Peeters, natuurfotograaf, Leven in Verwondering.nl