Mindful in het Museum

Leer een nieuwe manier om kunst te beleven


Wist je dat een gemiddelde museumbezoeker maar zeven seconden de tijd neemt voor het bekijken van een kunstwerk, waarbij zelfs het grootste deel van de tijd opgaat aan het lezen van het bijschrift? De focus ligt op snel 'identificeren' en beoordelen van een kunstwerk. Onze hersenen worden aangezet om allerlei informatie te vergaren: Hoe oud is het, in welke stijl gemaakt, wie is de kunstenaar? Het kunstwerk en de kunstenaar lijken soms belangrijker te zijn dan het gevoel wat een kunstwerk bij je oproept.

Bij de workshop Mindful in het Museum leer je een nieuwe manier om naar kunst kijken of, beter gezegd, om kunst waar te nemen. We gaan vertragen en de tijd nemen.

Door middel van gerichte oefeningen word je je bewust van het fenomeen ‘kijken’. Hoe kijk je, wat neem je waar? En vooral, wat voor effect heeft het kijken? In de workshop ervaar je het verschil tussen kijken, zien en gewaar zijn.

Bij Mindful in het Museum sta jij als kijker centraal. Je opent je voor het kunstwerk, door bewust je oordeel uit te stellen. Je hersenen verleggen hun aandacht van informatie vergaren naar gewaarworden. Je maakt contact met wat er bij jou gebeurt. Wat merk je in het lichaam als je kijkt naar een bepaald kunstwerk? Hoe raakt een kunstwerk jou?

Kunst gaat hierdoor op een hele nieuwe manier leven. Het kunstwerk is een hulpmiddel voor bewustwording. Door je te verbinden met het kunstwerk krijg je inzicht in jezelf. Het is het verschil tussen kunst zien en kunst voelen.

De techniek is toepasbaar op alle vormen van (niet-conceptuele) kunst. Het geleerde kun je na afloop blijvend inzetten bij het kijken naar kunst.

De workshop is een verrijking voor het kijken naar figuratieve en abstracte kunst. Je hoeft geen kunstkenner te zijn om mee te doen. Openheid en nieuwsgierigheid zijn veel belangrijke voorwaarden om profijt te hebben van deze workshop.


Jouw trainer


Peter Thissen
Peter Thissen

Peter Thissen is gecertificeerd mindfulnessdocent. Hij heeft jarenlang gewerkt in het onderwijs, op de werkvloer en in het management. Daarnaast is hij altijd bezig geweest met van een spirituele en kunstzinnige zoektocht. Dit heeft geleid tot opleidingstrajecten bij De Voorde, het Centrum voor Zijnsoriëntatie. Daarnaast behaalde hij zijn master in de Kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Een prachtige combinatie aan achtergronden voor het verzorgen van deze workshop.