Diamant

De meest complete leerroute met praktijkles en persoonlijke portfoliobespreking

Diamant: Gun jezelf de meest complete cursusvariant € 695,-

Jaaa, ik doe mee!


NB! Ben je werkzaam in de creatieve sector?

Dan kun je een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Je betaalt 1/3 zelf en 2/3 wordt vergoed. Meer informatie: https://werktuigppo.nl/.

"Foto's als abstracte schilderijen"

Wat krijg je bij Diamant?

Alle videolessen en praktijkopdrachten met:

 • inzicht in de bijzonderheden van de abstracte fotografie
 • vele inspirerende voorbeeldfoto’s van internationale fotografen
 • zicht op je eigen smaak
 • duidelijke video’s met uitleg over technieken om abstractie in je foto's te brengen
 • uitdagende praktijkopdrachten die garant staan voor vele uren fotografieplezier
 • een prachtig portfolio met foto’s om je vingers bij af te likken

Aangevuld met:

 • de stimulans van een enthousiaste docent
 • opbouwende feedback van je docent op jouw foto's
 • inspiratie van het werk van medecursisten
 • leren van elkaars fouten en successen.
 • diploma bij succesvolle afronding

En extra bij Diamant :

 • intake bij start: inventarisatie leerwensen en achtergrond
 • twee uur privé praktijkles
 • contact over voortgang na afronding van iedere module
 • optie om feedback persoonlijk per mail te krijgen in plaats van in de groep.
 • mogelijkheid tot insturen van abstracte foto's voor feedback tot 1 jaar na startdatum (dus ook nog na afronding van je cursus en buiten de opdrachten om)
 • begeleiding bij samenstellen van je portfolio + persoonlijke portfoliobespreking

Gun jezelf allerbeste voor jouw ontwikkeling in de abstracte fotografie


"Spelen met de grens tussen abstract en geabstraheerd"

De beste route om je te specialiseren in abstracte fotografie

Jaaa, ik doe mee!

Abstracte Fotografie Diamant: € 695,-

"Bijzondere aandacht voor vorm, kleur, perspectief en compositie"

Deze cursusvariant sinds januari 2020 verkrijgbaar. Omdat ik graag meer ervaringen wil kunnen posten, bied ik nu € 100,- korting als je kiest voor Diamant, in ruil voor een review na afronding. Je vindt de kortingscode in de proeflessen. Of mail me.

De andere testimonials op de pagina zijn van cursisten die Goud deden.

Wat is abstracte fotografie een toffe manier van fotograferen! Leuk om te merken dat ik bij een aantal opdrachten al onbewust bekwaam was. Ik heb ontdekt dat ik meer kan en zie dan dat ik van te voren had verwacht.

De praktijkles was een mooie en leerzame ervaring. En enthousiasme van Iris werkt aanstekelijk. En interessant om bij de portfoliobespreking te sparren over mijn foto's.

Heerlijk om weer op een andere manier creatief bezig te zijn. Maar pas op: Het is verslavend om met je camera op stap te gaan!

- Anita Oskam, Purmerend

Ik heb de cursus ervaren als een eye opener. Ik heb geleerd anders te kijken en het ongewone in het normale te ontdekken. Het was heerlijk om op ontdekkingstocht te gaan op plaatsen waar je normaal aan voorbij loopt.

Mijn portfolio maken vond ik het mooiste onderdeel omdat ik daardoor nog heel kritisch naar mijn werk ben gaan kijken. De cursus heeft me nieuwe inzichten gegeven en zowaar een opdracht om een drietal foto's te maken voor een klant. Hartelijk dank voor deze fijne cursus, voor je eerlijke feedback en je positieve instelling. Ik heb er van genoten

Ina Bloemendal- voorzitter Fotoclub Emmen

Van begin tot het einde met plezier en gemotiveerd deelgenomen. Heb me vrij gevoeld te experimenteren. De opgelegde 'fotografieregels' en feedback van eerdere cursussen kunnen relativeren en veel meer mijn eigen gang kunnen gaan. Tijdens deze cursus heb ik echt vrijheid ervaren.

Grote dank voor je super, super fijne cursus. De beste die ik tot nu toe heb gevolgd door de gedegen opbouw, feedback op de meeste opdrachten en de combi theorie & praktijk. Ik kijk uit naar een volgende cursus van je!

Mariëtte van Gool

Ik geef deze cursus een tien, omdat ik alles geleerd heb dat ik wilde leren. Ik wilde begrip krijgen voor abstracte fotografie, technieken leren en abstracte foto’s leren maken en beoordelen. En dat is gelukt.

Het is een degelijke cursus die goed is opgebouwd. De kleine stappen zorgen ervoor dat de kennis beklijft. Ik heb er veel enthousiasme door gekregen voor abstracte fotografie. Mijn plan is om naast mijn andere fotografie-voorkeuren vaak abstracte foto's te blijven maken in de toekomst.

Peter Gorissen, Fotogroep Breda.

Deze cursus was een aangename verrassing! De wijze waarop je de opleiding hebt opgezet is heel fris, met korte instructie filmpjes en heldere opdrachten. Daar wil ik je een groot compliment voor geven.

De cursus heeft mij gestimuleerd om anders te kijken. En om meer te doen met technieken. Ook met Lightroom allerlei opties te proberen met de schuifjes, bijsnijdingen en rotaties/spiegelingen, het maakt echt verschil! Je bent snel met het geven van feedback, je doet dit kort en krachtig. Je feedback is ook altijd opbouwend en dat is fijn.

Ik ga lekker door met fotograferen, op allerlei gebied. Maar Abstract fotograferen voeg ik dankzij jou nu zeker wel toe aan mijn lijstje. Ik heb op mijn website wilmafrankema.com inmiddels een tabblad Abstract erbij 😀!

Wilma Frankema, lid Werkplaats Fotofabryk Leeuwarden.

Ik dacht altijd dat abstract strak betekende. Maar het is zoveel meer! Ik heb ontzettend veel verschillende technieken geleerd, dat vond ik superleuk! Ik voel me nu niet meer zo klein als ik fantastische abstracte foto's zie. Doordat ik nu eerder technieken herken, daagt het me eerder uit te denken: dat kan ik ook🙂. Heb mijn plezier in fotograferen weer terug gekregen.

Module 1 vond ik lang, ik was ongeduldig en wilde aan de slag. Maar nu zie ik in dat het goed was eerst een basis te hebben van wat abstracte fotografie in houdt. Ik heb echt ontzéttend veel geleerd! Ik vond je feedback duidelijk, direct en glashelder! De filmpjes waren helder, duidelijk, leuk en niet te lang en ik vond jou erg enthousiasmerend. Ik vond het een heel gedegen uitstekende opleiding, zal hem zeker aanbevelen!

Brigitta Bemmelmans

Ik ben aan het afkicken van de cursus en ik mis het wel.

Het heeft mij de afgelopen twee maanden heel veel plezier gebracht en een reden om heel veel te fotograferen. Het weer werkte natuurlijk ook erg mee, want ook 's avonds was het fijn om buiten te lopen. Ik ben heel intensief bezig geweest met de cursus.

Als je begint met de cursus Abstracte Fotografie kom je terecht in een fotowereld die als een caleidoscoop bij iedere handeling andere voorstellingen en kleuren op je scherm tovert. Met heel veel plezier heb ik deze cursus gevolgd. Een duidelijke cursus waarin je op een positieve manier vakkundig begeleid wordt.

De resultaten had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Ik ben echt blij met mijn foto's!

Corrie Groen - lid Fotoclub Impact te Amsterdam.

Inhoud van de cursus


  Alles voor een goede start
beschikbaar binnen dag(en)
dag(en) voor cursisten

De beste investering voor jouw ontwikkeling tot abstract fotograaf

Jaaa, ik doe mee!

Diamant Abstracte Fotografie: € 695,-

Jouw trainer


Iris Depassé Abstracte Fotografie
Iris Depassé Abstracte Fotografie

Iris Depassé is kunstenaar en course-creator, gespecialiseerd in de Abstracte Fotografie. Ze exposeert en verkoopt haar abstracte foto’s al sinds 2015.

In 2016 deed ze mee aan BredaPhoto Masterclass 2016. Aansluitend stroomde ze in in het eerste jaar van de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool.

Zij richtte de Academie voor Abstracte Fotografie op en ze maakte deze allereerste online cursus over abstracte fotografie.

Ze is gedreven om abstracte fotografie op de kaart te zetten in Nederland. Ze geeft lezingen bij fotoclubs. Ze is gastdocent in fotografieopleidingen. Zij jureert bij fotowedstrijden en in 2021 is ze één van de sprekers op het hoofdpodium van Professional Imaging.


Benieuwd naar de resultaten?

Selectie foto's van cursisten: Yvonne Tweebeeke, Gerrit Koster en Katinka van den Berg


Bekijk hier meer moois van cursisten.

Wow, ik doe mee!

Maak jouw meesterwerken met deze cursus:

Diamant Abstracte Fotografie € 695,-

Ik heb een supertof half jaar achter de rug! Het belangrijkste dat ik ontdekt heb is dat ik abstracte fotografie echt leuk vind, echt 'mijn ding'. Ik vind dit een leerzame cursus, heb heel veel ontdekkingen gedaan. Het is een verrijking van mijn 'fotografie-carriere' geworden. Een stukje techniek van mijn camera bijgeleerd. Maar ook het werk van andere fotografen (profs en amateurs) ontdekt. Ik was er totaal niet mee bekend. Fijn voor de inspiratie. Ik ga hier zeker mee door!!!

- Corien van den Biggelaar

"Ik zoek al jaren medestanders in abstracte fotografie. Ik keek natuurlijk al een beetje abstract, maar ik kende maar weinig mensen die het begrepen. Veel mensen weten niet wat abstract is of ze denken er te makkelijk over. Ik wilde er door deze cursus graag achter komen wat abstracte fotografie nu precies inhoudt.

Ik ben door deze cursus nog enthousiaster geworden voor het abstracte. Het is heel fijn om in deze cursus met gelijkgestemden te werken en ik heb veel geleerd van het kijken naar de abstracte fotografie van anderen.

De leukste opdracht vond ik het samenstellen van het portfolio. Ik zag in hoeveel mooie foto's ik gemaakt heb in deze cursus en heb daar een selectie uit gemaakt. Voor mij is dit echt een toevoeging ten aanzien van mijn fotografie en ik ga er zeker mee door!"

- Yvonne Tweebeeke, liefhebster abstracte fotografie, Krommenie

"Lieve Iris, wat heb ik genoten van je cursus! Elke les was weer een feestje, waar ik blij van werd en positieve energie van kreeg.

Je lessen hebben mij ontzettend veel geleerd, waardoor ik de afgelopen periode niet alleen gegroeid ben in mijn techniek en creatief inzicht, ze hebben mij ook de richting gewezen waarin ik mij verder wil ontwikkelen. En dat vind ik onwijs gaaf!

Abstracte fotografie zet je aan het denken, je moet er een stapje extra voor doen en vaak nog wel meer dan een. Daar hou ik van. Het daagt me uit creatiever te denken, nog meer dan ik al deed. Ik spat uit elkaar van de energie, van de nieuwe ideeën. Ik ben blij met alle nieuwe mensen die ik hierdoor leer kennen, blij met alle informatie die op me afkomt.

Ik kijk dit jaar zelfs uit naar de winter vanwege alle creativiteit die dat seizoen zal brengen. Dat is mij nog nooit gebeurd... Bedankt voor al het moois dat je me gebracht hebt, Iris.

- Katinka van den Berg, liefhebber abstracte fotografie

"Hartstikke bedankt voor deze fijne en leerzame cursus! Het allerbelangrijkste dat ik geleerd heb is het anders kijken. Ik kijk bij het wandelen of fietsen telkens of ik mooie onderwerpen voor abstracte fotografie zie. Ik heb echt goed leren kijken naar details. Daarnaast heb ik veel geleerd over beeldaspecten (kleur, structuur e.d.) maar ook heel veel over de nabewerking van foto’s. Dat kende ik helemaal niet en dit was erg leuk en leerzaam om te doen.

Het heeft me een nieuwe hobby opgeleverd: niet alleen abstract fotograferen, maar ook het bewerken van foto’s. De cursus is een mooie combinatie van videolessen met veel erg leuke praktijkopdrachten en aanvullende info. Ook de online feedback maakt het leerzaam. Iris reageert snel en fijn. Je komt echt een stap verder met deze cursus. Kortom, als je beter wilt worden in abstracte fotografie dan raad ik deze opleiding zeer aan én bovendien verandert het je kijk op de wereld! Echt!

- Jeantine Geleijnse, docente bewegingsonderwijs en pedagogiek, Hogeschool van A'dam

Ik geniet! Van alle informatie, van alle foto's, van de prachtige Ted Talk filmpjes. Ik voel me een Rupsje-nooit-genoeg dat niet kan stoppen met kijken, luisteren en lezen. Zo ontzettend fijn om eerst theoretisch geïnformeerd te worden! Het geeft (nu al!) diepgang aan de cursus. Ik merk dat ik al anders naar allerlei kunstvormen ga kijken, gewoon omdat ik dingen nu snap. Volop in ontwikkeling dus en dat is echte meerwaarde. Deze fotografiecursus gaat eens niet meteen/alleen over techniek, maar om kijken en plezier hebben.

- Caecil van Harteveld, fotoclub Daguerre, Leiden, administratief medewerkster en stadsgids Leiden

"Dank voor zoveel moois, Iris! Een belevenis waarbij ik volkomen onverwacht in andere werelden terecht kan komen. Waar kwaliteiten als schoonheid, liefde voor vorm en kleur en diepere gevoelswerelden worden aangesproken.

Verrast en enthousiast gemaakt waardoor ik niet meer "normaal" kan kijken. Mijn fantasie is nu pas echt op hol. Het hele weekend ben ik al aan het experimenteren geweest, super! Het brengt beslist een enorme verdieping in de natuurbeleving. Voor mij is dit één grote ontdekkingsreis en ik ben daar heel blij mee.”

- Désirée van Bracht-Sersansie, liefhebster abstracte fotografie uit Den Helder

“Ik haal heel veel meer uit mijn fotografie hobby. Een nieuwe ontdekkingstocht naar het mooie wat zich aandient en waar je je eigen essentie uit kunt halen of van kan maken.

Op een systematische manier worden de belangrijkste begrippen uitgelegd. De opdrachten die er bij zijn, maken dat je je snel dit kunt eigen maken. En de opdrachten zijn leuk om te doen! Je hebt snel overzicht van je eigen werk en dat van anderen. Het geeft je nieuwe inspiratie en je kunt reageren op elkaar. En ook het commentaar van Iris is heel nuttig.

Ik kijk nu veel bewuster en vertaal van een totaalbeeld naar compositie, detail, en verdere mogelijkheden om een mooi plaatje te construeren. Je krijgt hele verrassende nieuwe foto’s. En ook: Ik ga er letterlijk meer 'op uit' en niet alleen met mijn hardloopschoenen aan.

- No Sijben, klinisch psycholoog/methodoloog en organisatie adviseur uit Velp

Jaaa, ik doe mee!

Doe mee met Diamant Abstracte Fotografie: € 695,-

"Nieuwe werelden creëren die tot de verbeelding spreken"

Gun jezelf de luxe van persoonlijke begeleiding

Jaaa, ik doe mee!

Cursus Abstracte Fotografie Diamant: € 695,-

Veelgestelde vragen


Hoeveel tijd kost het om deze cursus te volgen?
Ga uit van 2 tot 4 dagdelen per module. De meeste mensen hebben de cursus in vijf tot zes maanden doorlopen. Maak er een feestje van voor jezelf door jouw me-time alvast in te plannen in je agenda.
Wat voor camera heb ik nodig om deze cursus te kunnen volgen?
Module 2 en 3 kun je met iedere camera doen. Voor de opdrachten uit Module 4 moet je je diafragma en sluitertijd handmatig kunnen instellen. Het is handig als er een mogelijkheid op je camera zit voor meervoudige belichting (multiple exposure).
Heb je fotografiekennis nodig om deze cursus te volgen?
Nee, dat hoeft niet. Alle vaktermen leg ik simpel uit. Deze cursus is niet bedoeld om je camera beter te leren kennen. Op dat gebied zijn er al heel veel opleidingen verkrijgbaar. Als je je camera niet goed kent, dan zijn genoeg gratis filmpjes te bekijken waarin de werking van je camera wordt uitgelegd.
Hoeveel tijd heb ik om de cursus af te ronden?
Je hebt 1 jaar de tijd om je cursus af te ronden, daarna zijn er voordelige mogelijkheden tot verlenging.* Als je je diploma-aanvraag hebt ingediend, blijft de cursus nog 3 maanden toegankelijk. * Dit geldt voor iedereen die zich na 1 april 2020 inschrijft.
Waarom bied ik geen levenslange toegang tot de cursus?
Omdat ik geen beloften wil doen die ik niet kan waarmaken. Ik heb geen idee hoe mijn leven zich ontwikkelt. Voor de periode dat je ingeschreven bent, garandeer ik je mijn volledige toewijding!
Moet je iets weten over het nabewerken van foto's?
Nee dat hoeft niet. Ik laat een aantal simpele dingen zien, die je in vrijwel ieder bewerkingsprogramma kunt doen. Er zijn simpele en gratis programma's voor verkrijgbaar. Kennis van Lightroom of Photoshop is dus niet nodig.
Maak je abstracte foto's vooral door de nabewerking?
Nee. Je leert in deze cursus om abstractie te creeëren in het fotograferen: door de keuze van je onderwerp, je uitsnede en perspectief. Je kunt daar nog een snufje aan toevoegen in de nabewerking, daar laat ik wel iets van zien in de cursus. We gaan in deze cursus geen foto's samenstellen door delen ervan weg te laten, toevoegen of te vervangen.
Stel je voor dat de cursus echt niet aansluit bij mijn verwachtingen?
Als de cursus echt niet aansluit bij je verwachtingen, dan kun je binnen 14 dagen je geld terug vragen.
Wat kan ik verwachten aan feedback?
De feedback zoals ik die geef in de proeflessen geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten. Het is de ene keer meer dan de andere keer, afhankelijk van wat de geplaatste foto's en de bijbehorende teksten bij me oproepen. In de complete cursus krijg je feedback van mij persoonlijk op alle basisopdrachten. In die opdrachten kijk ik of je de theorie ook kunt toepassen in de praktijk. De bonusopdrachten zijn extra’s, op basis van dezelfde input aan theorie. Overigens zit het prijsverschil tussen de Complete en de Bijna Complete Cursus niet alleen in de feedback die ik geef op jouw werk, maar ook in de mogelijkheid om je foto’t te uploaden en in de rijke database van foto’s van je medecursisten met mijn feedback erop, waar je uit kunt putten.
Is het ook mogelijk om in termijnen te betalen?
Zeker, je kunt Diamant ook betalen in drie termijnen. Stuur even een mailtje naar [email protected] als je van die gelegenheid gebruik wilt maken.

Doe mee met de Abstracte Fotografie Diamant voor € 695,-

Jaaa, ik doe mee!

Deze cursus is voor individueel gebruik.

Informeer hoe je de Cursus Abstracte Fotografie in een opleiding of bij een fotoclub gebruikt.

© Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt door Iris Depassé.