Igwlywxsrikpsieeaedw

Concrete handvatten voor abstracte foto's

Praktische technieken om te leren hoe je abstracte foto's maakt

Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's

Als je graag concreet en praktisch aan de slag wilt met het maken van abstracte foto's, dan is dit de juiste cursus voor je. Een compacte en voordelige cursus bestaand uit twee van de vijf modulen uit de Complete Opleiding Abstracte Fotografie.

Je krijgt in deze cursus inspiratie en technieken voor een nieuwe manier van fotograferen. Je leert met aandacht te kijken, abstractie te herkennen en te creëren in je foto's. Je gaat op avontuur, je experimenteert met nieuwe technieken en je leert hoe je in de flow kunt komen. Je ontwikkelt oog voor vorm, kleur, compositie, lijn en textuur. Je krijgt allerlei praktische handreikingen om abstractie te creëren; door anders te kijken, anders te fotograferen en door je foto's anders na te bewerken.

Je werkt in deze cursus geheel zelfstandig. Je krijgt dus geen feedback van mij als docent en je hebt geen uitwisseling met medecursisten.

Eigen tijd, plaats en tempo

Je krijgt na inschrijving een jaar lang toegang tot de cursus. Omdat het een online cursus is, kun je lessen volgen waar en wanneer je wilt. Thuis op de bank, in de trein op weg naar je werk of elders. Je volgt de cursus volledig in je eigen tijd en tempo. Je kunt ook helemaal zelf bepalen waar je de praktijkopdrachten wilt doen, in de natuur, in de stad, in je huis of in je eigen achtertuin of op vakantie.

Er gaat een wereld voor je open. Doe mee!


Wat ga je leren?

De cursus Concrete Handvatten voor Abstracte foto's biedt je alle praktische technieken voor het maken van abstracte foto's. Je krijgt Module 2 en 3 uit de Complete Opleiding, bestaand uit 11 videolessen, verdeeld over twee modulen, met theorie en uitleg over manieren om abstractie te creëren in je foto's. In de videolessen wordt alles geïllustreerd met een rijke schakering aan abstracte voorbeeldfoto's waarin alle informatie direct vertaald wordt naar de praktijk. En je krijgt 25 praktijkopdrachten waarin je zelf het geleerde toepast in je eigen foto's; met aanvullende tutorials, spiekbriefjes en hand-outs.

Module 2: Fundament voor Abstracte Foto's

Deze module begint met aandacht voor jouw mindset en uitrusting waarmee je op pad gaat om abstracte foto's te maken. Daarna leert je een aantal fundamentele technieken om abstractie te bevorderen in jouw foto's. Zo leer je het verschil tussen open & gesloten kaders. Je leert variëren met beeldverhoudingen, zodat je je foto's op vele manieren kunt toepassen. Je leert hoe verschillende perspectieven bijdragen aan abstractie en je krijgt richtlijnen voor het toepassen van krachtige composities.

Module 3: Beeldelementen en Abstractie

Deze module gaat over beeldelementen, dus over al het moois waar je jouw beeld mee gaat vullen. Je leert hoe patronen het feest der herhaling geven in je beeld, hoe je kunt zorgen voor een patroondoorbraak. Je leert alles over hoe je kleur kunt gebruiken als sfeer & stemmingmaker. Je leert over de werking van de kleurencirkel, monochrome foto's, ton-sur-ton, contrasterende en zwart-wit foto's. Je leert hoe je spannende reflecties kunt fotograferen, waarmee je een vervorming krijgt van de werkelijkheid. Je leert abstracte werelden te creëren met olie, water en zeep. Je leert hoe je door aandacht voor textuur het voelbare zichtbaar maakt en hoe je series maakt met vormovereenkomsten. En ten slotte leer je hoe licht en schaduw kunnen bijdragen aan abstractie in jouw foto's.

Verschil met de complete opleiding

In de complete opleiding krijg je -naast alles dat behandeld wordt in deze cursus- dit nog aan extra's:

- gedegen inleiding in de abstracte fotografie met prachtige abstracte foto's van 15 internationale fotografen (module 1)

- videolessen en opdrachten over hoe je fotografische technieken kunt gebruiken om abstracte te creëren in je foto’s (module 4)

- de opdracht om je portfolio samen te stellen en je krijgt feedback over de eigenheid van jouw portfolio en tips en opdrachten om jouw foto’s op allerlei manieren toe te passen, bijvoorbeeld als kunst aan de muur, als illustraties, in online-toepassingen (module 5)

- en het allerbelangrijkste een versneld leerproces door feedback op jouw foto’s en de foto’s van je medecursisten, inspiratie opdoen door foto’s van medecursisten, contact met medecusisten en de mogelijkheid om vragen te stellen over jouw foto’s in de werkmap

Waarom kiezen voor Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's?

Deze cursus is een goede keuze als je:

  • gewoon lekker praktisch aan de slag wilt
  • op dit moment geen tijd of geld hebt voor de volledige cursus
  • en/of geen behoefte hebt aan feedback

Je kunt altijd op een later tijdstip besluiten om ook de "Inleiding in de Abstracte Fotografie" er nog bij te volgen of om de overstap te maken naar de "Complete Opleiding Abstracte Fotografie".


Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's voor € 125,- Doe mee!

Deze cursus is voor individueel gebruik. Ben je fotografiedocent en wil je het materiaal in opleidingssituatie of bij een fotoclub te gebruiken, informeer naar de mogelijkheden.

Wie geeft de cursus?


Iris Depassé
Iris Depassé

Ik ben Iris Depassé, kunstenaar en oprichter van de Academie voor Abstracte Fotografie. Ik heb deze cursus voor je ontwikkeld en je ziet mij in de videolessen.

Na een ontwikkeling als autodidact heb ik me de afgelopen jaren in gespecialiseerd in abstracte fotografie. Ik volgde de Basisopleiding Fotografie en Photoshop en de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool in Amsterdam. Ik volgde workshops over oa. landschapsfotografie, macrofotografie, beeldtaal en autonome fotografie. En ik deed mee aan de Masterclass BredaPhoto 2016. Dit alles aangevuld met stevige research naar abstracte fotografie.

In deze cursus komt alles samen: mijn twintig jaar ervaring als trainer en ontwikkelaar van cursussen, mijn kennis en ervaring van abstracte fotografie, mijn ondernemerschap en mijn plezier om mensen te inspireren en te motiveren.

Laten we samen de wereld een beetje mooier maken!


"Ik haal heel veel meer uit mijn fotografie hobby. Een nieuwe ontdekkingstocht naar het mooie wat zich aandient en waar je je eigen essentie uit kunt halen of van kan maken.

Op een systematische en aanschouwelijke manier worden de belangrijkste begrippen uitgelegd. De opdrachten die er bij zijn, maken dat je je snel dit kunt eigen maken. En de opdrachten zijn leuk om te doen! Ik ga veel bewuster kijken en vertalen van totaal beeld naar: compositie, detail, en verdere mogelijkheden om een mooi plaatje te construeren. Je krijgt hele verrassende nieuwe foto’s. En ook: Ik ga er letterlijk meer 'op uit' en niet alleen met mijn hardloopschoenen aan.

- No Sijben, klinisch psycholoog/methodoloog en organisatie adviseur

"Iris maakt mooie video's die levendig en met humor zijn ingesproken. Haar kijk op abstracte fotografie is origineel en niet uit een boek of andere cursus gekopieerd. In de opdrachten zijn mooie voorbeelden verwerkt. Heel inspirerend.

- Marga van der Meer, Schrijfschool Meertekst

""Ik dacht dat ik wel wist wat ik moest doen om abstracte beelden te kunnen schieten en dat ik niemand nodig had om mij dat te leren. Tegelijkertijd was ik heel nieuwsgierig wat de cursus zou inhouden. Zo nieuwsgierig, dat ik besloten heb om hem toch ben gaan doen. En daar heb ik geen spijt van. Want ik leer er veel van en het is voor mij een goede stok achter de deur om echt aan de slag te gaan.

- Nils Blom, conceptontwikkelaar en visualisatie (film en fotografie) Meneer Blom

" Prima uitdagende en prikkelende cursus, die de gebaande wegen in de fotografie en het beelddenken een totaal andere wending geeft. Inspirerend en uitdagend gebracht.”

- Hans Westrik, fotograaf & filmer (ActiefmetBeeld)

Veelgestelde vragen


Is het noodzakelijk om eerst de Inleiding in de Abstracte Fotogratie te volgen?
Nee hoor, als je vooral praktisch aan de slag wilt met het maken van abstracte foto's, dan kun je direct starten met deze cursus. Mocht je na afloop meer willen weten over Abstracte Fotografie, dan kun je alsnog de Inleiding in de Abstracte Fotografie volgen.
Wanneer begint de cursus?
Zodra je je inschrijft, kun je starten. Al het materiaal is een jaar lang toegankelijk, dus als het beter uitkomt om pas op een later tijdstip te starten, dan is dat prima. Je hebt alle tijd.
Is de cursus Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's precies hetzelfde als Module 2 en 3 uit de Complete Cursus?
Ja, met het belangrijke verschil dat je bij deze cursus geen feedback krijgt van mij als docent op je opdrachten en geen uitwisseling hebt met medecursisten.
Hoeveel tijd kost het om deze cursus te volgen?
Deze cursus bestaat uit 11 videolessen die in totaal zo'n 70 minuten duren.. Daarnaast zijn er zo'n 25 praktijkopdrachten. De meeste tijd zit in het uitvoeren van de opdrachten. Daar kun je uiteraard zoveel tijd aan besteden als je zelf wilt. Je kunt in een kwartiertje klaar zijn, maar ook een middagje op pad gaan en meerdere opdrachten combineren. Ga uit vier tot acht dagdelen voor deze cursus.
Wat voor camera heb ik nodig om deze cursus te kunnen volgen?
Je hebt voor deze twee modulen geen speciale camera nodig. De onderdelen waarbij het nodig is dat je handmatig je diafragma en sluitertijd kunt instellen zitten alleen in de Complete cursus. (Module 4) Let op! Deze cursus is niet bedoeld om je camera beter te leren kennen. Op dat gebied zijn er al heel veel opleidingen verkrijgbaar. Ik raad je aan om in deze cursus te werken met een camera waar jij makkelijk mee werkt. Dat kan ook een smartphone zijn. Als je een camera hebt met uitgebreide mogelijkheden, terwijl je je nog onzeker voelt over de bediening, zet hem dan op de automatische stand of in de half-automatische stand.
Maak je gebruik van Photoshop om abstracte foto's te maken?
Nee. Bij de foto's die je leert maken, leer je om abstractie te creeëren door de keuze van je onderwerp, je uitsnede en perspectief. En daar kun je naar keuze nog een snufje aan toevoegen in de nabewerking, daar laat ik wel iets van zien in de cursus. We gaan geen beelden samenvoegen of grote delen van een foto weglaten of vervangen.
Hoe werkt het als ik hierna alsnog de Complete Opleiding zou willen doen?
Je kunt na het volgen van de cursus "Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's" en/of de 'Inleiding in de Abstracte Fotografie" altijd doorstromen naar de complete opleiding. Je kunt jouw uitwerkingen van de opdrachten uploaden. Je ziet ook de uitwerkingen van je medecursisten en je krijgt feedback op jouw werk. Het geld dat je al betaald hebt voor de losse modulen, wordt afgetrokken van de prijs van de complete cursus.

Nog vragen voordat je je wilt inschrijven voor de Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's? Aarzel niet, maar bel me: 06-55843366 of mail me.