Igwlywxsrikpsieeaedw

Concrete handvatten voor abstracte foto's: praktisch aan de slag.

Voordelige cursus voor het maken van abstracte foto's (Module 2 en 3, zonder feedback)

"Leer abstractie te herkennen in de werkelijkheid en te versterken in jouw foto's"

Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's

Als je graag concreet en praktisch aan de slag wilt met het maken van abstracte foto's, dan is dit de juiste cursus voor je. Een compacte en voordelige cursus bestaand uit Module 2 en 3 van de Complete opleiding Abstracte Fotografie.

Je krijgt in deze cursus inspiratie en technieken voor een nieuwe manier van fotograferen. Je leert met aandacht te kijken, abstractie te herkennen en te creëren in je foto's. Je gaat op avontuur, je experimenteert met nieuwe technieken en je leert hoe je in de flow kunt komen. Je ontwikkelt oog voor vorm, kleur, compositie, lijn en textuur. Je krijgt allerlei praktische handreikingen om abstractie te creëren; door anders te kijken, anders te fotograferen en door je foto's anders na te bewerken.

Je krijgt in deze cursus niet het theoretische kader van de Inleiding in de Abstracte Fotografie. Verder werk je in deze cursus geheel zelfstandig. Je krijgt dus geen feedback van mij als docent en je hebt geen uitwisseling met medecursisten.

Je krijgt na inschrijving een jaar lang toegang tot de cursus. Omdat het een online cursus is, kun je lessen volgen waar en wanneer je wilt. Thuis op de bank, in de trein op weg naar je werk of elders. De praktijkopdrachten kun je buiten doen in de natuur, in de stad of in je huis of in je eigen achtertuin of op vakantie.

Er gaat een wereld voor je open. Doe mee!


"Ontwikkel aandacht voor perspectief, vorm, kleur, lijn, patronen en compositie"

Wat leer je in deze cursus?

De cursus Concrete Handvatten voor Abstracte foto's biedt je een breed scale aan praktische technieken voor het maken van abstracte foto's. Je krijgt Module 2 en 3 uit de Complete Opleiding, bestaand uit 11 videolessen, verdeeld over twee modulen, met theorie en uitleg over manieren om abstractie te creëren in je foto's. In de videolessen wordt alles geïllustreerd met een rijke schakering aan abstracte voorbeeldfoto's, waarbij alle informatie direct vertaald wordt naar de praktijk. En je krijgt 25 praktijkopdrachten waarin je zelf het geleerde toepast in je eigen foto's; met aanvullende tutorials, spiekbriefjes en hand-outs.

Module 2: Fundament voor Abstracte Foto's

Deze module begint met aandacht voor jouw mindset en de apparatuur waarmee je op pad gaat om abstracte foto's te maken. Daarna leert je een aantal fundamentele technieken om abstractie te bevorderen in jouw foto's. Zo leer je het verschil tussen open & gesloten kaders. Je leert variëren met beeldverhoudingen, zodat je je foto's op vele manieren kunt toepassen. Je leert hoe verschillende perspectieven bijdragen aan abstractie en je krijgt richtlijnen voor het toepassen van krachtige composities.

Module 3: Beeldelementen en Abstractie

Deze module gaat over beeldelementen, dus over al het moois waar je jouw beeld mee gaat vullen. Je leert hoe patronen het feest der herhaling geven in je beeld, hoe je kunt zorgen voor een patroondoorbraak. Je leert alles over hoe je kleur kunt gebruiken als sfeer & stemmingmaker. Je leert over de werking van de kleurencirkel, monochrome foto's, ton-sur-ton, contrasterende en zwart-wit foto's. Je leert hoe je spannende reflecties kunt fotograferen, waarmee je een vervorming krijgt van de werkelijkheid. Je leert abstracte werelden te creëren met olie, water en zeep. Je leert hoe je door aandacht voor textuur het voelbare zichtbaar maakt en hoe je series maakt met vormovereenkomsten. En ten slotte leer je hoe licht en schaduw kunnen bijdragen aan abstractie in jouw foto's.

"Creëer nieuwe werelden met jouw foto's"

Verschil met de Complete Opleiding

In de Complete opleiding Abstracte Fotografie krijg je dit aan extra's:

  • Module 1: Inleiding in de abstracte fotografie
  • Module 4: Fotografische Technieken om abstractie te bevorderen
  • Module 5: Portfolio Samenstellen en meer moois
  • En het allerbelangrijkste om snel en effectief te leren: feedback van je docent en uitwisseling met medecursisten

Kies voor Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's als je:

  • gewoon lekker praktisch aan de slag wilt
  • op dit moment geen tijd of geld hebt voor de volledige cursus
  • en/of geen behoefte hebt aan feedback

Je kunt aansluitend de "Inleiding in de Abstracte Fotografie" volgen of de overstap te maken naar de "Complete opleiding Abstracte Fotografie". De reeds betaalde kosten voor losse modulen worden van de Complete Opleiding afgetrokken en je kunt alsnog jouw uitwerkingen van de opdrachten uploaden om er feedback op te krijgen. Het is een minder effectieve leerroute, maar het kan wel.

Wie geeft de cursus?


Iris Depassé
Iris Depassé

Iris Depassé is kunstenaar en trainer en zij heeft zich gespecialiseerd in de Abstracte Fotografie. In eerste instantie als autodidact, later aangevuld met een aantal opleidingen en een stevige zelfstudie naar dit vakgebied.

Iris studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Universiteit van Groningen. Zij volgde bij de Fotovakschool de opleiding Photographic Design en de Basisopleiding Fotografie & Nabewerking. Zij deed mee aan de Masterclass BredaPhoto 2016. Daarnaast volgde zij losse workshops over onder andere macrofotografie, beeldtaal en landschapsfotografie. Zij maakt zowel abstracte foto's als abstracte schilderijen.

Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer, trainer en ontwikkelaar van inspirerende cursussen. In de Academie voor Abstracte Fotografie komt alles samen: haar liefde voor de kunst, het lesgeven en het ondernemen.

Het is haar missie om zich in te zetten voor de positionering van abstracte fotografie. Zij wil zorgen dat fotografen, fotografie-opleidingen, kunstkenners en geïnteresseerden weten wat abstracte fotografie inhoudt. En zij leert je graag hoe jij abstracte foto’s kunt maken die jouzelf en anderen verrassen.


Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's voor € 125,- Doe mee!

Deze cursus is voor individueel gebruik. Ben je fotografiedocent en wil je het materiaal in opleidingssituatie of bij een fotoclub te gebruiken, informeer naar de mogelijkheden.

"Iris maakt mooie video's die levendig en met humor zijn ingesproken. Haar kijk op abstracte fotografie is origineel en niet uit een boek of andere cursus gekopieerd. In de opdrachten zijn mooie voorbeelden verwerkt. Heel inspirerend.

- Marga van der Meer, Schrijfschool Meertekst

""Ik dacht dat ik wel wist wat ik moest doen om abstracte beelden te kunnen schieten en dat ik niemand nodig had om mij dat te leren. Tegelijkertijd was ik heel nieuwsgierig wat de cursus zou inhouden. Zo nieuwsgierig, dat ik besloten heb om hem toch ben gaan doen. En daar heb ik geen spijt van. Want ik leer er veel van en het is voor mij een goede stok achter de deur om echt aan de slag te gaan.

- Nils Blom, conceptontwikkelaar en visualisatie (film en fotografie) Meneer Blom

"Ik haal heel veel meer uit mijn fotografie hobby. Een nieuwe ontdekkingstocht naar het mooie wat zich aandient en waar je je eigen essentie uit kunt halen of van kan maken.

Op een duidelijke manier worden de belangrijkste begrippen uitgelegd. De opdrachten die er bij zijn, maken dat je je snel dit kunt eigen maken. En de opdrachten zijn leuk om te doen! Ik ga veel bewuster kijken en vertalen van totaal beeld naar: compositie, detail, en verdere mogelijkheden om een mooi plaatje te construeren. Je krijgt hele verrassende nieuwe foto’s. En ook: Ik ga er letterlijk meer 'op uit' en niet alleen met mijn hardloopschoenen aan.

- No Sijben, klinisch psycholoog/methodoloog en organisatie adviseur

Veelgestelde vragen


Is het noodzakelijk om eerst de Inleiding in de Abstracte Fotogratie te volgen?
Nee hoor, als je vooral praktisch aan de slag wilt met het maken van abstracte foto's, dan kun je direct starten met deze cursus. Mocht je na afloop meer willen weten over Abstracte Fotografie, dan kun je alsnog de Inleiding in de Abstracte Fotografie volgen.
Wanneer begint de cursus?
Zodra je je inschrijft, kun je starten. Al het materiaal is een jaar lang toegankelijk, dus je hebt alle tijd om de cursus goed af te ronden.
Is deze cursus precies hetzelfde als Module 2 en 3 uit de Complete opleiding?
Ja, met als belangrijke verschil dat je bij de cursus "Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's'" geen feedback krijgt van mij als docent op je opdrachten en je hebt geen uitwisseling met medecursisten. Als je daar wel behoefte aan hebt, dan raad ik je aan direct te kiezen voor de Complete Opleiding.
Hoeveel tijd kost het om deze cursus te volgen?
Deze cursus bestaat uit 11 videolessen die in totaal zo'n 70 minuten duren.. Daarnaast zijn er zo'n 25 praktijkopdrachten. De meeste tijd zit in het uitvoeren van de opdrachten. Daar kun je uiteraard zoveel tijd aan besteden als je zelf wilt. Je kunt in een kwartiertje klaar zijn, maar ook een middagje op pad gaan en meerdere opdrachten combineren. Ga uit vier tot acht dagdelen voor deze cursus.
Wat voor camera heb ik nodig om deze cursus te kunnen volgen?
Je hebt voor deze twee modulen geen speciale camera nodig. De onderdelen waarbij het nodig is dat je handmatig je diafragma en sluitertijd kunt instellen zitten alleen in Module 4 van de Complete Opleiding. Let op! Deze cursus is niet bedoeld om je camera beter te leren kennen. Op dat gebied zijn er al heel veel opleidingen verkrijgbaar. Ik raad je aan om in deze cursus te werken met een camera waar jij makkelijk mee werkt. Dat kan ook een smartphone zijn. Als je een camera hebt met uitgebreide mogelijkheden, terwijl je je nog onzeker voelt over de bediening, zet hem dan op de automatische stand of in de half-automatische stand.
Maak je gebruik van Photoshop om abstracte foto's te maken?
Nee. Bij de foto's die je leert maken, leer je om abstractie te creeëren door de keuze van je onderwerp, je uitsnede en perspectief. En daar kun je naar keuze nog een snufje aan toevoegen in de nabewerking, daar laat ik wel iets van zien in de cursus. We gaan geen beelden samenvoegen of grote delen van een foto weglaten of vervangen.
Hoe werkt het als ik hierna alsnog de Complete Opleiding zou willen doen?
Je kunt na het volgen van de cursus "Concrete Handvatten voor Abstracte Foto's" en/of de "Inleiding in de Abstracte Fotografie" altijd doorstromen naar de complete opleiding. Je kunt jouw uitwerkingen van de opdrachten uploaden. Je ziet ook de uitwerkingen van je medecursisten en je krijgt feedback op jouw werk. Het geld dat je al betaald hebt voor de losse modulen, wordt afgetrokken van de prijs van de Complete opleiding.

Wil je even sparren over de juiste opleiding voor jou? Aarzel niet, maar bel me: 06-55843366 of mail me.
Alle foto's op deze pagina (met uitzondering van de portretten) zijn gemaakt door Iris Depassé.