Egkva4ocqimnfn97bd9m

Complete Opleiding Abstracte Fotografie

De snelste en effectiefste route als je echt grote stappen wilt maken in jouw ontwikkeling tot abstract fotograaf: Module 1 t/m 5:

Schrijf je in via de knop hieronder ↓

"Foto's als abstracte schilderijen"

Complete opleiding Abstracte Fotografie

Deze opleiding biedt je alles om bijzondere abstracte foto's te leren maken: een goed theoretisch kader over abstracte fotografie, concrete handvatten voor het maken van abstracte foto's, feedback op je eigen werk door de docent en uitwisseling met medecursisten. Je stelt je eigen portfolio samen en je krijgt tips en opdrachten over hoe je je foto’s op allerlei manieren kunt toepassen.

Je krijgt inspiratie voor een nieuwe manier van fotograferen. Je leert met aandacht te kijken, abstractie te herkennen en te creëren in je foto's. Je gaat op avontuur, je experimenteert met nieuwe technieken en je leert hoe je in de flow kunt komen. Je ontwikkelt oog voor vorm, kleur, compositie, lijn en textuur. Je krijgt allerlei praktische handreikingen om abstractie te creëren; door anders te kijken, anders te fotograferen en door je foto's anders na te bewerken. Verder ontwikkel je in deze cursus je eigen smaak en stijl in de abstracte fotografie.

Je volgt de cursus volledig in je eigen tijd en tempo, waar en wanneer je wilt. Thuis op de bank, in de trein of op je vakantieadres. Je kunt ook helemaal zelf bepalen waar je de praktijkopdrachten wilt doen, in de natuur, in de stad, in je huis of in je eigen achtertuin of in het buitenland.

En het belangrijkste: Je leert abstracte foto's te maken waarmee je jezelf en anderen verrast.

Er gaat een wereld voor je open. Doe mee!


"Spelen met de grens tussen abstract en geabstraheerd"

Inhoud van de Complete opleiding Abstracte Fotografie

De opleiding bestaat uit vijf modulen met in totaal 24 videolessen en een digitale werkmap met 50 praktijkopdrachten en waardevol achtergrondmateriaal. Je plaatst daar jouw uitwerkingen van de opdrachten, je ziet het werk van je medecursisten en je krijgt feedback op jouw werk. Hierdoor leer je enorm snel en effectief.

Module 1: Inleiding in de abstracte fotografie

Deze module bestaat uit 7 videolessen. We starten een verkenning van alle ins & outs van de abstracte fotografie. Je leert hoe abstractie zich ontwikkeld heeft in de kunstgeschiedenis en in de fotografie. Je leert het verschil tussen abstract en abstraheren. Je leert de verschillende soorten van hedendaagse abstracte fotografie (her)kennen: abstracte landschappen, abstracte architectuur, onbedoelde kunst en fotografische technieken. Je zie prachtige abstracte foto's van maar liefst 15 verschillende internationale fotografen. Je krijgt uitleg over factoren die van invloed zijn op het ervaren van abstractie, zoals titels, context, de intentie van de maker en het brein van de kijker en je krijgt een werkbare definitie voor abstracte fotografie.

Module 2: Het fundament voor abstracte fotografie

In deze module hebben we het over je mindset en je apparatuur en je leert verschillende technieken om abstractie te bevorderen in jouw foto's. Zo leer je het verschil tussen open & gesloten kaders. Je leert variëren met beeldverhoudingen. Je leert verschillende perspectieven toe te passen en je krijgt richtlijnen voor krachtige composities.

Module 3: Beeldelementen en abstractie

Deze module gaat over beeldelementen, dus over al het moois waar je jouw beeld mee gaat vullen. Over de kracht van herhalende patronen, over hoe je kleur kunt gebruiken als sfeermaker. Over hoe reflecties spannende weerspiegelingen geven en hoe je door aandacht voor textuur het voelbare zichtbaar maakt. En... je leert te spelen met licht en schaduw in jouw foto's.

Module 4: Fotografische technieken om abstractie te creëren

In deze module leer je door fotografische technieken abstractie in je beeld te brengen. Je leert eigenzinnige accenten aan te brengen in je foto's door het zorgvuldig kiezen van je focuspunt en het toepassen van scherptediepte. Je leert hoe je een deel van de werkelijkheid kunt versluieren door te spelen met bewegingsonscherpte. En hoe je gelaagdheid brengt in je foto's met double exposure.

Module 5: Portfolio en meer moois

In de laatste module stel je je eigen portfolio aan abstracte foto's samen. Je leert titels te geven aan je eigen werk. Je krijgt zicht op jouw eigenheid door feedback van je docent en je medecursisten. En je wordt uitgenodigd om op verschillende manieren iets moois te maken van je foto's: bijvoorbeeld als kunstwerk, als ansichtkaart of als omslagfoto. Na afronding van de cursus kun je je diploma Abstracte Fotografie aanvragen.

Alles voor jouw ontwikkeling tot abstract fotograaf!

"Bijzondere aandacht voor vorm, kleur, lijn, patronen en compositie"

Wie geeft de cursus?


Iris Depassé
Iris Depassé

Iris Depassé is kunstenaar en trainer en zij heeft zich gespecialiseerd in de Abstracte Fotografie. In eerste instantie als autodidact, later aangevuld met een aantal opleidingen en een stevige zelfstudie naar dit vakgebied.

Iris studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Universiteit van Groningen. Zij volgde bij de Fotovakschool de opleiding Photographic Design en de Basisopleiding Fotografie & Nabewerking. Zij deed mee aan de Masterclass BredaPhoto 2016. Daarnaast volgde zij losse workshops over onder andere macrofotografie, beeldtaal en landschapsfotografie. Zij maakt zowel abstracte foto's als abstracte schilderijen.

Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer, trainer en ontwikkelaar van inspirerende cursussen. In de Academie voor Abstracte Fotografie komt alles samen: haar liefde voor de kunst, het lesgeven en het ondernemen.

Het is haar missie om zich in te zetten voor de positionering van abstracte fotografie. Zij wil zorgen dat fotografen, fotografie-opleidingen, kunstkenners en geïnteresseerden weten wat abstracte fotografie inhoudt. En zij leert je graag hoe jij abstracte foto’s kunt maken die jouzelf en anderen verrassen.


Schrijf je nu in voor de Complete Cursus Abstracte Fotografie voor € 295,-

De Complete Opleiding Abstracte Fotografie is gemiddeld met een 8,8 gewaardeerd. Daar ben ik trots op en blij mee. Veel belangrijker vind ik het om te horen wat mensen er aan gehad hebben. Lees hieronder een selectie uit de reacties:

"Hartstikke bedankt voor deze fijne en leerzame opleiding! Het allerbelangrijkste dat ik geleerd heb is het anders kijken. Ik kijk bij het wandelen of fietsen telkens of ik mooie onderwerpen voor abstracte fotografie zie. Ik heb echt goed leren kijken naar details. Daarnaast heb ik veel geleerd over beeldaspecten (kleur, structuur e.d.) maar ook heel veel over de nabewerking van foto’s. Dat kende ik helemaal niet en dit was erg leuk en leerzaam om te doen.

Het heeft me een nieuwe hobby opgeleverd: niet alleen abstract fotograferen, maar ook het bewerken van foto’s. De opleiding is een mooie combinatie van videolessen met veel erg leuke praktijkopdrachten en aanvullende info. Ook de online feedback maakt het leerzaam. Iris reageert snel en fijn. Je komt echt een stap verder met deze cursus. Kortom, als je beter wilt worden in abstracte fotografie dan raad ik deze opleiding zeer aan én bovendien verandert het je kijk op de wereld! Echt!

- Jeantine Geleijnse, docente bewegingsonderwijs en pedagogiek, Hogeschool van A'dam

"Ik zoek al jaren medestanders in abstracte fotografie. Ik keek natuurlijk al een beetje abstract, maar ik kende maar weinig mensen die het begrepen. Veel mensen weten niet wat abstract is of ze denken er te makkelijk over. Ik wilde er door deze opleiding graag achter komen wat abstracte fotografie nu precies inhoudt.

Ik ben door deze opleiding nog enthousiaster geworden voor het abstracte. Het is heel fijn om in deze opleiding met gelijken te werken en ik heb veel geleerd van het kijken naar de abstracte fotografie van anderen.

De leukste opdracht vond ik het samenstellen van het portfolio: in te zien hoeveel mooie foto's ik gemaakt heb in de opleiding en daar een selectie uit te maken. Voor mij is dit echt een toevoeging ten aanzien van mijn fotografie en ik ga er zeker mee door!"

- Yvonne Tweebeeke, liefhebber abstracte fotografie

Ik geniet! Van alle informatie, van alle foto's, van de prachtige Ted Talk filmpjes. Ik voel me een Rupsje-nooit-genoeg dat niet kan stoppen met kijken, luisteren en lezen. Zo ontzettend fijn om eerst theoretisch geïnformeerd te worden! Het geeft (nu al!) diepgang aan de cursus. Ik merk dat ik al anders naar allerlei kunstvormen ga kijken, gewoon omdat ik dingen nu snap. Volop in ontwikkeling dus en dat is echte meerwaarde. Deze fotografiecursus gaat eens niet meteen/alleen over techniek, maar om kijken en plezier hebben.

- Caecil van Harteveld, administratief medewerkster enstadsgids Leiden

"Dank voor zoveel moois, Iris! Een belevenis waarbij ik volkomen onverwacht in andere werelden terecht kan komen. Waar kwaliteiten als schoonheid, liefde voor vorm en kleur en diepere gevoelswerelden worden aangesproken.

Verrast en enthousiast gemaakt waardoor ik niet meer "normaal" kan kijken. Mijn fantasie is nu pas echt op hol. Het hele weekend ben ik al aan het experimenteren geweest, super! Het brengt beslist een enorme verdieping in de natuurbeleving. Voor mij is dit één grote ontdekkingsreis en ik ben daar heel blij mee.”

- Désirée van Bracht-Sersansie

“Ik haal heel veel meer uit mijn fotografie hobby. Een nieuwe ontdekkingstocht naar het mooie wat zich aandient en waar je je eigen essentie uit kunt halen of van kan maken.

Op een systematische en aanschouwelijke manier worden de belangrijkste begrippen uitgelegd. De opdrachten die er bij zijn, maken dat je je snel dit kunt eigen maken. En de opdrachten zijn leuk om te doen! In de werkmap werk je heel overzichtelijk per opdracht, je hebt snel overzicht van je eigen werk en dat van anderen. Het geeft je nieuwe inspiratie en je kunt reageren op elkaar. En ook het commentaar van Iris is heel nuttig.

Ik kijk nu veel bewuster en vertaal van een totaalbeeld naar compositie, detail, en verdere mogelijkheden om een mooi plaatje te construeren. Je krijgt hele verrassende nieuwe foto’s. En ook: Ik ga er letterlijk meer 'op uit' en niet alleen met mijn hardloopschoenen aan.

- No Sijben, klinisch psycholoog/methodoloog en organisatie adviseur

Een nieuwe impuls voor jouw ontwikkeling tot abstracte fotograaf!

Schrijf je nu in voor de Complete Cursus Abstracte Fotografie voor € 295,-

Deze cursus is voor individueel gebruik. Wil je als fotografiedocent het materiaal in een opleidingssituatie of bij een fotoclub te gebruiken, informeer dan naar de mogelijkheden.


"Nieuwe werelden creëren die tot de verbeelding spreken"

Veelgestelde vragen


Wanneer begint de cursus?
Zodra je je inschrijft, kun je starten. Al het materiaal is een jaar lang toegankelijk en als je meer tijd nodig hebt, dan kun je gratis een half jaar verlenging aanvragen. Dus je hebt alle tijd om de opleiding goed af te kunnen ronden.
Hoeveel tijd kost het om deze cursus te volgen?
De ervaring leert dat de meeste mensen per module twee tot vier dagdelen nodig hebben. Het hangt ervan af hoeveel tijd je er voor vrij wilt en kunt maken hoe lang het duurt om de opleiding te doorlopen. Gemiddeld kun je uitgaan van vijf maanden, als je elke maand er één of twee dagen voor vrij kunt maken. Maak er een feestje van voor jezelf door jouw me-time alvast in te plannen in je agenda.
Wat voor camera heb ik nodig om deze cursus te kunnen volgen?
Voor module 1 heb je geen camera nodig. Module 2 en 3 kun je met iedere camera doen. Voor de opdrachten uit Module 4, is nodig dat je diafragma en sluitertijd kunt regelen en dat er een mogelijkheid op je camera zit voor meervoudige belichting (multiple exposure). Ik raad je aan om in deze cursus te werken met een camera waar jij makkelijk mee werkt, zodat je vooral aandacht kunt besteden aan je creativiteit bij het fotograferen, in plaats van aan de techniek. Dat kan ook een smartphone zijn. Als je een camera hebt met uitgebreide mogelijkheden, terwijl je je nog onzeker voelt over de bediening, zet hem dan op de automatische stand of in de half-automatische stand.
Heb je fotografiekennis nodig om deze cursus te volgen?
Nee, dat hoeft niet. Alle vaktermen leg ik simpel uit. Deze cursus is niet bedoeld om je camera beter te leren kennen. Op dat gebied zijn er al heel veel opleidingen verkrijgbaar. Voor module 4 ga ik er vanuit dat je in staat bent om diafragma en sluitertijd op je camera in te stellen. Als je niet weet hoe dit moet, dan zul je daar tegen die tijd even uitzoeken. Is niet moeilijk.
Moet je iets weten over het nabewerken van foto's?
Nee dat hoeft niet. Ik laat soms zaken zien die je in de nabewerking kunt doen, maar het is niet noodzakelijk om dit zelf toe te passen. Mocht je het wel willen, dan zijn er simpele en gratis programma's verkrijgbaar voor. Kennis van Lightroom of Photoshop is dus niet nodig.
Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?
Je hebt een jaar lang toegang tot al het lesmateriaal. De praktijk wijst uit dat de meeste mensen vier tot zes maanden nodig hebben om de cursus geheel te doorlopen. Dus je hebt alle tijd om de cursus volledig te doorlopen. Mocht het niet lukken, geef me even een seintje, dan verleng ik gratis de termijn voor je met een half jaar.
Maak je gebruik van Photoshop om abstracte foto's te maken?
Nee. Bij de foto's die je leert maken, leer je om abstractie te creeëren door de keuze van je onderwerp, je uitsnede en perspectief. En daar kun je naar keuze nog een snufje aan toevoegen in de nabewerking, daar laat ik wel iets van zien in de cursus. We gaan geen beelden samenvoegen of grote delen van een foto weglaten of vervangen.
Stel je voor dat de cursus echt niet aansluit bij mijn verwachtingen?
Als de cursus echt niet aansluit bij je verwachtingen, dan kun je binnen 30 dagen je geld terug vragen.

Zin gekregen? Doe mee. Hier heb je de rest van je leven plezier van!!!

Schrijf je nu in voor de Complete Cursus Abstracte Fotografie voor € 295,-

Nog even sparren voor je je inschrijft? Bel of app me: 06-55843366 of mail me gerust.

Alle foto's op deze pagina (met uitzondering van de portretten) zijn gemaakt door Iris Depassé.