Egkva4ocqimnfn97bd9m

Complete opleiding Abstracte Fotografie

Inleiding in de abstracte fotografie, concrete handvatten, feedback en samenstellen van jouw portfolio abstracte foto's

Schrijf je in via de knop hieronder ↓

De complete opleiding Abstracte Fotografie

Deze opleiding biedt je alles: Een gedegen theoretisch kader over abstracte fotografie, concrete handvatten voor het maken van abstracte foto's, feedback op je eigen werk, uitwisseling met medecursisten. Je stelt je eigen portfolio samen en je krijgt tips en opdrachten over hoe je je foto’s op allerlei manieren kunt toepassen (als kunst, als illustraties, in online-toepassingen of voor aan de muur.)

Je krijgt inspiratie voor een nieuwe manier van fotograferen. Je leert met aandacht te kijken, abstractie te herkennen en te creëren in je foto's. Je gaat op avontuur, je experimenteert met nieuwe technieken en je leert hoe je in de flow kunt komen. Je ontwikkelt oog voor vorm, kleur, compositie, lijn en textuur. Je krijgt allerlei praktische handreikingen om abstractie te creëren; door anders te kijken, anders te fotograferen en door je foto's anders na te bewerken.

Verder ontwikkel je in deze cursus je eigen smaak en stijl in de abstracte fotografie. Je krijgt ideeën over wat je kunt doen met je foto's. De complete cursus om echt goed te worden in het maken van abstracte foto's waarmee je jezelf en anderen verrast.

Er gaat een wereld voor je open. Doe mee!


Wat krijg je allemaal?

Je krijgt een complete opleiding bestaand uit vijf modulen met waardevolle informatie over abstracte fotografie en over het maken van abstracte foto's. Aangevuld met een digitale werkmap met praktijkopdrachten, waarin je feedback krijgt op je foto's.

Vijf modulen met videolessen

Je krijgt 24 videolessen, met theorie en uitleg over abstracte fotografie en over manieren om abstractie te creëren in je foto's. Alles wordt geïllustreerd met prachtige abstracte voorbeeldfoto's van vijftien verschillende fotografen.

Werkmap

Je krijgt een digitale werkmap met praktijkopdrachten en allerlei waardevol achtergrondmateriaal, zoals aanvullende tutorials, video's ter verdieping, spiekbriefjes en hand-outs. Daarnaast biedt de werkmap je contact met je docent en je medecursisten. Je plaatst er jouw uitwerkingen van de opdrachten. Je krijgt feedback op jouw foto's. Je kunt vragen stellen en tips, ideeën en oproepen plaatsen, bijvoorbeeld om samen te fotograferen of naar een expositie te gaan.

Portfolio en praktische toepassingen

Aan het eind van de cursus heb je een prachtige portfolio aan abstracte foto's opgebouwd. En je hebt ideeën voor verschillende manieren waarop je jouw foto's toe kunt passen, bijvoorbeeld als kunstwerk, als ansichtkaart of als omslagfoto.

Eigen tijd, plaats en tempo

Je krijgt na inschrijving een jaar lang toegang tot de videolessen en de werkmap. Omdat het een online cursus is, kun je lessen volgen waar en wanneer je wilt. Thuis op de bank, in de trein op weg naar je werk of elders. Je volgt de cursus volledig in je eigen tijd en tempo. Je kunt ook helemaal zelf bepalen waar je de praktijkopdrachten wilt doen, in de natuur, in de stad, in je huis of in je eigen achtertuin of op vakantie.

Zin om aan de slag te gaan?

Wat ga je leren?

Module 1

We starten een verkenning van alle ins & outs van de abstracte fotografie, om een stevige basis te leggen onder jouw fotografie. Je leert hoe abstractie zich ontwikkeld heeft in de kunstgeschiedenis en de fotografie. En je leert abstracte fotografie (her)kennen aan de hand van prachtige abstracte foto's van maar liefst 15 verschillende fotografen. En je leert welke factoren van invloed zijn op het ervaren van abstractie.

Module 2

In deze module hebben we het over je mindset en uitrusting en je leert verschillende technieken toe te passen die abstractie bevorderen in jouw foto's. Zo leer je het verschil tussen open & gesloten kaders. Je leert variëren met beeldverhoudingen. Je leert verschillende perspectieven toe te passen en je krijgt richtlijnen voor krachtige composities.

Module 3

Deze module gaat over beeldelementen, dus over al het moois waar je jouw beeld mee gaat vullen. Over de kracht van herhalende patronen, over hoe je kleur kunt gebruiken als sfeermaker. Over hoe reflecties spannende weerspiegelingen geven en hoe je door aandacht voor textuur het voelbare zichtbaar maakt. En je leert te spelen met licht en schaduw in jouw foto's.

Module 4

In deze module gebruik je de technieken van je camera om abstractie in je beeld te brengen. Je leert hoe je, door het zorgvuldig kiezen van je focuspunt en het toepassen van scherptediepte, eigenzinnige accenten aanbrengt in je foto's. Hoe je een deel van de werkelijkheid kunt versluieren, door te spelen met bewegingsonscherpte. En je leert gelaagdheid in je foto's te brengen met double exposure.

Module 5

In de laatste module stel je je eigen portfolio aan abstracte foto's samen. Je leert titels te geven aan je eigen werk. Je krijgt zicht op jouw eigenheid door feedback van je docent en je medecursisten. En je wordt uitgenodigd om op verschillende manieren iets moois te maken van je foto's: als kunstwerk of toegepast in drukwerk of online. Na afronding van de cursus kun je je diploma Abstracte Fotografie aanvragen.

Kortom, een schat aan informatie om heerlijk in te grasduinen!

Complete cursus Abstracte Fotografie voor € 295,- Doe je mee?

Deze cursus is voor individueel gebruik. Wil je als fotografiedocent het materiaal in een opleidingssituatie of bij een fotoclub te gebruiken, informeer dan naar de mogelijkheden.


Wie geeft de cursus?


Iris Depassé
Iris Depassé

Ik ben Iris Depassé, kunstenaar en oprichter van de Academie voor Abstracte Fotografie. Ik heb deze cursus voor je ontwikkeld en je ziet mij in de videolessen.

Na een ontwikkeling als autodidact heb ik me de afgelopen jaren in gespecialiseerd in abstracte fotografie. Ik volgde de Basisopleiding Fotografie en Photoshop en de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool in Amsterdam. Ik volgde workshops over oa. landschapsfotografie, macrofotografie, beeldtaal en autonome fotografie. En ik deed mee aan de Masterclass BredaPhoto 2016. Dit alles aangevuld met stevige research naar abstracte fotografie.

In deze cursus komt alles samen: mijn twintig jaar ervaring als trainer en ontwikkelaar van cursussen, mijn kennis en ervaring van abstracte fotografie, mijn ondernemerschap en mijn plezier om mensen te inspireren en te motiveren.

Laten we samen de wereld een beetje mooier maken!


"Dank voor zoveel moois, Iris! Een belevenis waarbij ik volkomen onverwacht in andere werelden terecht kan komen. Waar kwaliteiten als schoonheid, liefde voor vorm en kleur en diepere gevoelswerelden worden aangesproken.

Verrast en enthousiast gemaakt waardoor ik niet meer "normaal" kan kijken. Mijn fantasie is nu pas echt op hol. Het hele weekend ben ik al aan het experimenteren geweest, super! Het brengt beslist een enorme verdieping in de natuurbeleving. Voor mij is dit één grote ontdekkingsreis en ik ben daar heel blij mee.”

- Désirée van Bracht-Sersansie

Ik geniet! Van alle informatie, van alle foto's, van de prachtige Ted Talk filmpjes. Ik voel me een Rupsje-nooit-genoeg dat niet kan stoppen met kijken, luisteren en lezen. Zo ontzettend fijn om eerst theoretisch geïnformeerd te worden! Het geeft (nu al!) diepgang aan de cursus. Ik merk dat ik al anders naar allerlei kunstvormen ga kijken, gewoon omdat ik dingen nu snap. Volop in ontwikkeling dus en dat is echte meerwaarde. Deze fotografiecursus gaat eens niet meteen/alleen over techniek, maar om kijken en plezier hebben.

- Caecil van Harteveld, administratief medewerkster enstadsgids Leiden

“Ik haal heel veel meer uit mijn fotografie hobby. Een nieuwe ontdekkingstocht naar het mooie wat zich aandient en waar je je eigen essentie uit kunt halen of van kan maken.

Op een systematische en aanschouwelijke manier worden de belangrijkste begrippen uitgelegd. De opdrachten die er bij zijn, maken dat je je snel dit kunt eigen maken. En de opdrachten zijn leuk om te doen! In de werkmap werk je heel overzichtelijk per opdracht, je hebt snel overzicht van je eigen werk en dat van anderen. Het geeft je nieuwe inspiratie en je kunt reageren op elkaar. En ook het commentaar van Iris is heel nuttig.

Ik ga veel bewuster kijken en vertalen van totaal beeld naar: compositie, detail, en verdere mogelijkheden om een mooi plaatje te construeren. Je krijgt hele verrassende nieuwe foto’s. En ook: Ik ga er letterlijk meer 'op uit' en niet alleen met mijn hardloopschoenen aan.

- No Sijben, klinisch psycholoog/methodoloog en organisatie adviseur

"Ik dacht dat ik wel wist wat ik moest doen om abstracte beelden te kunnen schieten en dat ik niemand nodig had om mij dat te leren. Tegelijkertijd was ik heel nieuwsgierig wat de cursus zou inhouden. Zo nieuwsgierig, dat ik besloten heb om hem toch ben gaan doen. En daar heb ik geen spijt van. Want ik leer er veel van en het is voor mij een goede stok achter de deur om echt aan de slag te gaan.

- Nils Blom, conceptontwikkelaar en visualisatie (fotografie en films) Meneer Blom

"Erg fijn en leerzaam allemaal: De inhoud van de lessen, de opzet en de opdrachten met feedback. De losse deelmodules zijn goed van lengte. En fijn om kennis te maken met goede fotografen op dit gebied. Mooie basis.

Iris neemt je mee door verschillende aspecten te belichten op een prettige manier en de opdrachten zijn erg leuk om te doen. Ook krijg je persoonlijke feedback en kun je leren van andermans werk. Kortom; als je beter wilt worden in abstracte fotografie zou ik deze cursus zeer aanraden.

- Jeantine Geleijnse, docente bewegingsonderwijs en pedagogiek

Een enorme sprong in je ontwikkeling als fotograaf!

Schrijf je nu in voor de Complete Cursus Abstracte Fotografie

Veelgestelde vragen


Wanneer begint de cursus?
Zodra je je inschrijft, kun je starten. Al het materiaal is een jaar lang toegankelijk, dus als het beter uitkomt om pas op een later tijdstip te starten, dan is dat prima. Je hebt alle tijd.
Hoeveel tijd kost het om deze cursus te volgen?
De ervaring leert dat de meeste mensen per module twee tot vier dagdelen nodig hebben. Maak er een feestje van voor jezelf door jouw me-time-cursustijd vast in te plannen in je agenda.
Wat voor camera heb ik nodig om deze cursus te kunnen volgen?
Voor module 1 heb je geen camera nodig. Module 2 en 3 kun je met iedere camera doen. Voor de opdrachten uit Module 4, is nodig dat je diafragma en sluitertijd kunt regelen en dat er een mogelijkheid op je camera zit voor meervoudige belichting (multiple exposure). Ik raad je aan om in deze cursus te werken met een camera waar jij makkelijk mee werkt, zodat je vooral aandacht kunt besteden aan je creativiteit bij het fotograferen, in plaats van aan de techniek. Dat kan ook een smartphone zijn. Als je een camera hebt met uitgebreide mogelijkheden, terwijl je je nog onzeker voelt over de bediening, zet hem dan op de automatische stand of in de half-automatische stand.
Heb je fotografiekennis nodig om deze cursus te volgen?
Nee, dat hoeft niet. Alle vaktermen leg ik simpel uit. Deze cursus is niet bedoeld om je camera beter te leren kennen. Op dat gebied zijn er al heel veel opleidingen verkrijgbaar. Voor module 4 ga ik er vanuit dat je in staat bent om diafragma en sluitertijd op je camera in te stellen. Als je niet weet hoe dit moet, dan zul je daar tegen die tijd even uitzoeken. Is niet moeilijk.
Moet je iets weten over het nabewerken van foto's?
Nee dat hoeft niet. Ik laat soms zaken zien die je in de nabewerking kunt doen, maar het is niet noodzakelijk om dit zelf toe te passen. Mocht je het wel willen, dan zijn er simpele en gratis programma's verkrijgbaar voor. Kennis van Lightroom of Photoshop is dus niet nodig.
Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?
Je hebt een jaar lang toegang tot al het lesmateriaal. De cursus zelf duurt ongeveer vijf maanden. Dus je hebt alle tijd om de cursus volledig te doorlopen.
Maak je gebruik van Photoshop om abstracte foto's te maken?
Nee. Bij de foto's die je leert maken, leer je om abstractie te creeëren door de keuze van je onderwerp, je uitsnede en perspectief. En daar kun je naar keuze nog een snufje aan toevoegen in de nabewerking, daar laat ik wel iets van zien in de cursus. We gaan geen beelden samenvoegen of grote delen van een foto weglaten of vervangen.

Nog vragen voordat je je wilt inschrijven voor de Complete Opleiding Abstracte Fotografie? Aarzel niet, maar bel me: 06-55843366 of mail me.