Fotobespreking

Inspiratie en nieuwe inzichten door de bespreking van (jouw) abstracte foto's

Benieuwd naar abstracte fotografie in de praktijk?

 • Ben je benieuwd of jouw foto's abstract genoeg zijn en of ze abstracter kunnen?
 • Wil je inzicht krijgen in wat werkt en wat niet werkt in de abstracte fotografie?
 • Vind je het leuk om te horen hoe abstracte foto's gemaakt worden?
 • Behoefte aan inspiratie voor jouw abstracte fotografie?

Doe mee met een Avondje Fotobesprekingen!


Een voorproefje van een fotobespreking

Leuk, leerzaam en inspirerend!


Een Avondje Fotobesprekingen is geschikt voor je als je:

 • op een praktische en laagdrempelige manier wilt kennismaken met abstracte fotografie
 • meedoet aan de cursus zonder feedback en toch graag feedback wilt op je foto's
 • meedoet aan de cursus met feedback en graag feedback wilt op vrij werk
 • klaar bent met de cursus en het leuk vindt om nieuw werk te tonen en te laten beoordelen.

Hoe gaat het in zijn werk?

We hebben een leuke avond samen, waarin je hoe dan ook een rijk scala aan verrassende abstracte foto's te zien krijgt.

Je kunt deelnemen als inzender of als toehoorder. Als inzender stuur je -uiterlijk op woensdag voor de fotobespreking - drie tot vijf abstracte foto's in. Er is plaats voor het bespreken van het werk van maximaal 10 inzenders per avond. Je kunt ook deelnemen als toehoorder. Je stuurt dan geen eigen foto's in, maar je bent van harte welkom om ook gewoon reacties geven en vragen stellen.

Van te voren bekijk ik alle foto's zorgvuldig en ik maak er een presentatie van. Bij de bespreking van de foto's vertel ik wat naar mijn idee de kracht is van de foto en welke mogelijkheden tot verbetering ik zie. Ik geef daarbij geregeld alternatieven qua perspectief, compositie, nabewerking.

Ik ben zo concreet mogelijk in mijn feedback, zodat je echt weet hoe je verder kunt met je foto's en ik ben altijd opbouwend. Twintig jaar ervaring als coach en trainer helpen daarbij.

Wanneer is het?

Elke maand is er een online Avondje Fotobesprekingen. Voor 2022 zijn de resterende data: ma 25 april, ma 23 mei, ma 20 juni 2022. Na de zomer: ma 12 september, ma 10 oktober, ma 14 november, ma 12 december 2022

De avonden zijn van 20.00-21.45 uur met een kwartiertje pauze halverwege.

Je krijgt op de dag van de fotobespreking voor 12.00 uur een link gemaild, waarmee je kunt inloggen in de Zoom-bijeenkomst. Je kijkt dus gewoon vanuit je eigen huiskamer, onder het genot van een zelfgekozen hapje of drankje.

Liever privé?

Als je liever hebt dat je foto's privé besproken worden, dus één op één, zonder toehoorders, dan kan dat ook. De kosten daarvan zijn € 50,- voor een bespreking van een half uur. Je kunt dan 10 tot 20 foto's insturen. Je kunt deze mogelijkheid ook kiezen als de data van de Avondjes Fotobesprekingen je niet uitkomen.

Door wie?


Iris Depassé
Iris Depassé

Iris Depassé is oprichter en eigenaar van de Academie voor Abstracte fotografie. In 2019 lanceerde ze de allereerste online cursus over abstracte fotografie: De Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie. In 2021 maakte ze het vervolg daarop: de online cursus Abstracte Fotografie op Ontdekkingsreis.

Iris is gedreven om abstracte fotografie op de kaart te zetten in Nederland. Ze geeft presentaties, workshops en fotobesprekingen bij fotoclubs. Ze is gastdocent in fotografie-opleidingen. Ze jureert bij fotowedstrijden en in 2022 is ze één van de sprekers op het hoofdpodium van Professional Imaging.

Daarnaast is ze kunstenaar. Ze exposeert en verkoopt haar abstracte foto’s al sinds 2015. Ze werd in 2016 geselecteerd om mee te doen aan de BredaPhoto Masterclass. Aansluitend volgde ze het eerste jaar van de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool.


Evaluaties Avondje Fotobesprekingen:

 • Super mooi en informatief, inspirerend
 • Erg leuke avond veel inspiratie opgedaan
 • Dank hiervoor, heel erg leerzaam. Het geeft mij ook goede inzage in wat ik kan verwachten in de cursus.
 • Echt super leuk! Heerlijk om samen naar de foto’s te kijken! Mooie reflecties zijn er gegeven! Erg inspirerend!!
 • Heel leuke avond. Ik vond het leerzaam. Begrijp nu beter op welke manier je kijkt naar abstracte beelden. En genoten van de bijzondere technieken die bij sommige foto's zijn toegepast. Kortom: inspirerend!
 • Inspirerend concept zo, Iris.
 • Compliment voor de avond. Leuke interactie.
 • Heel waardevol door het hardop benoemen wat je ziet, dankjewel.
 • Leuk om zoveel verschillende foto's te zien en commentaar op te horen.
 • Leerzaam en verrassend. om achtergrond van de foto's te horen Super boeiend.

Veelgestelde vragen


Worden er opnames gemaakt van de fotobesprekingen?
Ja, er wordt altijd een opname gemaakt van de avond, die een week beschikbaar is en op aanvraag op te vragen is, als je onverhoopt niet hebt kunnen deelnemen, terwijl je je wel had opgegeven.
Hoe werkt het met het inzenden van foto's?
Je stuurt jouw foto's toe per mail. Uiterlijk de woensdag voor het Avondje Fotobesprekingen. Je mag drie tot vijf foto’s inzenden. Zou je je bestanden willen benoemen als "jouw voor en achternaam en een volgnummer 1, 2, 3, 4, 5." Ik ga er vanuit dat de foto’s met nummers 1, 2 en 3 de foto’s zijn die je het liefst besproken wilt hebben. Als er plek is, bespreek ik er meer. Je kunt ze gewoon per mail naar me sturen, graag met onderwerp: fotobespreking met de datum van de fotobespreking. Mochten je bestanden te groot zijn, dan kan het ook via wetransfer. Als je er specifieke vragen bij hebt, waar je graag iets over wilt horen, zet die er dan alsjeblieft bij. Als ik je foto’s niet op tijd binnen heb, kan ik ze helaas niet opnemen in de presentatie. Je bent dan gewoon welkom als toehoorder. Spelregels voor de foto’s: - Geen toepassing van filters ed - Geen foto’s, waarbij je delen van foto’s samengevoegd hebt - Double exposure, waarbij je hele foto’s over elkaar heen legt, is wel prima - Geen logo’s of kaders opnemen in de foto - Geen foto’s die al in de cursus besproken zijn
Annuleringsregeling
Mocht je onverhoopt niet kunnen komen, dan kun je de avond tot twee weken voor aanvang omboeken naar een andere datum. Bij een annulering korter van te voren kun je de opname van de avond op een later tijdstip bekijken.

Berni Bierens:

Dit geeft een heel goed beeld van zo'n fotobespreking en ik kan niet genoeg benadrukken hoe waardevol dit is.


Evaluatie Privé Fotobespreking:

Deze week had ik mijn eerste privé-fotobespreking met Iris. Ik had een reeks abstracte foto's opgestuurd en die waren het onderwerp van gesprek.

Ik merkte dat Iris voorafgaand aan het gesprek de tijd had genomen om kritisch naar

mijn foto's te kijken. Tijdens het gesprek via Zoom deelde ze haar scherm zodat ik en de besproken foto's en Iris zelf in beeld had. Ze maakte een rangorde in de foto's van meest abstract en meest bijzonder naar meer figuratief en meer algemeen.

Bij elke foto kreeg ik precieze feedback. Ter plekke liet Iris zien wat het effect is van bijsnijden of inzoomen. Ze gaf me suggesties om in Photoshop hier en daar storende elementen gewoon weg te halen, waar het aan de orde was.

Ik heb het gesprek als uitermate leerzaam ervaren. Ik merk dat ik de aanwijzingen al mee neem tijdens het fotograferen en bewustere keuzes maak.

Eerder maakte ik al een groepsbespreking van abstracte foto's mee. Daar leerde ik ook al veel van. Maar deze privé-fotobespreking heeft voor mij echt wel een enorme meerwaarde. Ik kijk al uit naar het vervolggesprek!

- Anne-Riet de Boer, http://www.annerietdeboer.nl/.

Evaluatie Privé Fotobespreking

"Iris leert je anders naar dingen kijken tijdens het coachgesprek. Zij is een fijn persoon om mee te sparren en je werk te delen. Rustig, duidelijk, en enthousiast. Iris laat je jouw beeldtaal en bijbehorende beeldaspecten helder zien. Zij motiveert en geeft absoluut opbouwende feedback. Zij neemt rustig de tijd voor je en houdt het toch concreet en to the point. Iris is een inspirerend persoon, die met aandacht en openheid het gesprek aangaat. Dank je wel Iris!"

- Lotte Vrij

Schrijf je nu in voor een fotobespreking:

Als toehoorder: leer van de bespreking van de foto's van anderen : € 15,-

Jaaa, ik doe mee als toehoorder

Als inzender: laat drie van jouw foto's bespreken: € 25,-

Jaaa, ik doe mee als inzender

Privébespreking: 30 minuten, stuur 10 tot 20 foto's in: € 50,-

Jaaa, ik wil een privé-fotobespreking boeken

NB! Als je je inschrijft voor De Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie, krijg je korting op de fotobesprekingen.