Avondje Fotobesprekingen

Leerzaam en inspirerend: Leer de kneepjes van het vak aan de hand van praktijkvoorbeelden

Een voorproefje van een fotobespreking

Leuk, leerzaam en inspirerend!


Een Avondje Fotobesprekingen is geschikt voor je als je:

 • op een praktische en laagdrempelige manier wilt kennismaken met abstracte fotografie
 • of als je meedoet aan de cursus zonder feedback en toch graag feedback wilt op je foto's
 • of meedoet aan de cursus met feedback en graag iets horen wilt horen over de foto's die je als vrij werk, buiten de cursusopdrachten maakt.
 • of als je de cursus al hebt afgerond en graag feedback wilt op je nieuwste aanwinsten.

Hoe gaat het in zijn werk?

We hebben een leuke avond samen, waarin je hoe dan ook een rijk scala aan verrassende abstracte foto's te zien krijgt.

Je kunt deelnemen als inzender of als toehoorder. Als inzender stuur je -uiterlijk op de donderdag voor de fotobespreking - drie tot vijf abstracte foto's in. Er is plaats voor het bespreken van het werk van 12 inzenders per avond.

Van te voren bekijk ik alle foto's zorgvuldig en deel ze in op thema's, zoals bijvoorbeeld herkenbaarheid, scherpte/onscherpte, kleur en vorm, zwart-wit en lijnen. Daar maak ik een presentatie van.

Bij de bespreking van de foto's vertel ik wat naar mijn idee de kracht is van de foto en welke mogelijkheden tot verbetering ik zie. Ik geef geregeld alternatieven qua perspectief, compositie, nabewerking. Ik probeer concreet, zorgvuldig en opbouwend te zijn in mijn feedback. Twintig jaar ervaring als coach en trainer helpen daarbij.

Je kunt ook deelnemen als toehoorder. Je stuurt dan geen eigen foto's in, maar je bent van harte welkom om ook gewoon reacties geven en vragen stellen.

Wanneer is het?

Vanaf januari 2021 is er elke maand is er een Avondje Fotobesprekingen. Komend najaar zijn de data: ma 4 oktober, ma 8 november en ma 13 december 2021. Data 2022 zijn binnenkort beschikbaar. De avonden zijn van 20.00-21.45 uur met tien minuten pauze halverwege.

Je krijgt op de dag van de fotobespreking voor 12.00 uur een link gemaild, waarmee je kunt inloggen in de Zoom-bijeenkomst. Je kijkt dus gewoon vanuit je eigen huiskamer, onder het genot van een zelfgekozen hapje of drankje.

Liever privé?

Als je liever hebt dat je foto's privé besproken worden, dus één op één, zonder toehoorders, dan kan dat ook. De kosten daarvan zijn € 50,- voor een bespreking van een half uur. Je kunt dan 10 tot 20 foto's insturen. Deze optie is ook heel beschikt als je graag begeleiding wilt hebben bij het samenstellen van een portfolio, een fotoboek of een expositie. Of natuurlijk als je de dinsdag of de avond je niet uitkomt om een fotobespreking bij te wonen.

Jouw trainer


Iris Depassé
Iris Depassé

Deze cursus is ontwikkeld door Iris Depassé.

Iris is kunstenaar en course-creator, gespecialiseerd in de abstracte fotografie. Ze exposeert en verkoopt haar abstracte foto’s al sinds 2015. Ze werd geselecteerd om mee te doen aan de BredaPhoto Masterclass 2016. Aansluitend volgde ze het eerste jaar van de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool.

Ze richtte de Academie voor Abstracte fotografie op en ze maakte de allereerste online cursus over abstracte fotografie: De Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie, die in januari 2019 opengesteld werd. In 2021 lanceerde ze het vervolg daarop: de online cursus Abstracte Fotografie op Ontdekkingsreis.

Iris is gedreven om abstracte fotografie op de kaart te zetten in Nederland. Ze geeft presentaties, workshops en fotobesprekingen bij fotoclubs. Ze is gastdocent in fotografie-opleidingen. Ze jureert bij fotowedstrijden en in 2022 is ze één van de sprekers op het hoofdpodium van Professional Imaging.


Veelgestelde vragen


Hoe werkt het met het inzenden van foto's?
Je stuurt jouw foto's toe per mail. Uiterlijk de donderdag voor het Fotobesprekings Avondje. Je foto's worden door zorgvuldig bekeken en opgenomen in een presentatie op basis van thema's. Jouw foto's worden alleen gebruikt voor de fotobesprekingen. Voor de fotobesprekingen laat ik geregeld door middel van uitsnede, rotaties of nabewerking zien welke mogelijkheden er zijn om je foto te verbeteren. Na de avond doe ik niets meer met je foto's. Als ik er wel iets mee zou willen doen, dan vraag ik altijd om jouw toestemming.
Worden er opnames gemaakt van de fotobesprekingen?
Ja, er wordt altijd een opname gemaakt van de avond, die op aanvraag op te vragen is, als je onverhoopt niet hebt kunnen deelnemen, terwijl je je wel had opgegeven. Als ik van het fragment van jouw bespreking een filmpje wil maken, dan vraag ik daar toestemming voor aan je.

Evaluaties Avondje Fotobesprekingen:

 • Erg leerzame avond met hele mooie foto’s
 • Super mooi en informatief, inspirerend
 • Erg leuke avond veel inspiratie opgedaan
 • Dank hiervoor, heel erg leerzaam. Het geeft mij goede inzage in wat ik kan verwachten in de cursus.
 • Echt super leuk! Heerlijk om samen naar de foto’s te kijken! Mooie reflecties zijn er gegeven! Erg inspirerend!!
 • Heel leuke avond. Ik vond het leerzaam. Begrijp nu beter op welke manier je kijkt naar abstracte beelden. En genoten van de bijzondere technieken die bij sommige foto's zijn toegepast. Kortom: inspirerend!
 • Compliment voor de avond. Leuke interactie.
 • Heel waardevol door het hardop benoemen wat je ziet, dankjewel.
 • Leuk om zoveel verschillende foto's te zien en commentaar op te horen.
 • Hele leerzame avond, dank. Ook aan de inzenders. Inspirerend concept zo Iris.
 • Leerzaam en verrassend. om achtergrond van de foto's te horen Super boeiend.

Evaluatie Privé Fotobespreking:

Deze week had ik mijn eerste privé-fotobespreking met Iris. Ik had een reeks abstracte foto's opgestuurd en die waren het onderwerp van gesprek.

Ik merkte dat Iris voorafgaand aan het gesprek de tijd had genomen om kritisch naar

mijn foto's te kijken. Tijdens het gesprek via Zoom deelde ze haar scherm zodat ik en de besproken foto's en Iris zelf in beeld had. Ze maakte een rangorde in de foto's van meest abstract en meest bijzonder naar meer figuratief en meer algemeen.

Bij elke foto kreeg ik precieze feedback. Ter plekke liet Iris zien wat het effect is van bijsnijden of inzoomen. Ze gaf me suggesties om in Photoshop hier en daar storende elementen gewoon weg te halen, waar het aan de orde was.

Ik heb het gesprek als uitermate leerzaam ervaren. Ik merk dat ik de aanwijzingen al mee neem tijdens het fotograferen en bewustere keuzes maak.

Eerder maakte ik al een groepsbespreking van abstracte foto's mee. Daar leerde ik ook al veel van. Maar deze privé-fotobespreking heeft voor mij echt wel een enorme meerwaarde. Ik kijk al uit naar het vervolggesprek!

- Anne-Riet de Boer, http://www.annerietdeboer.nl/.

Evaluatie Privé Fotobespreking

"Iris leert je anders naar dingen kijken tijdens het coachgesprek. Zij is een fijn persoon om mee te sparren en je werk te delen. Rustig, duidelijk, en enthousiast. Iris laat je jouw beeldtaal en bijbehorende beeldaspecten helder zien. Zij motiveert en geeft absoluut opbouwende feedback. Zij neemt rustig de tijd voor je en houdt het toch concreet en to the point. Iris is een inspirerend persoon, die met aandacht en openheid het gesprek aangaat. Dank je wel Iris!"

- Lotte Vrij

Schrijf je nu in voor een fotobespreking:

Als toehoorder: leer van de bespreking van de foto's van anderen : € 15,-

Jaaa, ik doe mee als toehoorder

Als inzender: laat drie van jouw foto's bespreken: € 25,-

Jaaa, ik doe mee als inzender

Privébespreking: 30 minuten, stuur 10 tot 20 foto's in: € 50,-

Jaaa, ik wil een privé-fotobespreking boeken

NB! Als je je inschrijft voor De Wondere Wereld van de Abstracte Fotografie, krijg je korting op de fotobesprekingen.